Stabilnost zgrade na prvom mjestu kod kupovine stana

06.02.2021. 19:05:00

Nedavni potresi utjecali su i na tržište nekretnina. Uobičajena pitanja vezana uz izgled ili energetsku učinkovitost - zamijenilo je ono - koliko su zgrade stabilne i sigurne. Zakonom nije propisano da prodavatelj mora izdati potvrdu o tome da je zgrada sigurna od potresa. Naime, to se podrazumijeva ako je građena u skladu sa zakonom. No ipak postoje način da provjerite i to. 

Budući vlasnici stanova ovih dana imaju samo jedno pitanje - kakva je stabilnost zgrada. I investitori stambeno-poslovnih zgrada primijetili su da od zagrebačkog potresa, potencijalne kupce, zanima upravo to.

Stabilnost zgrade ponajprije ovisi o količini materijala koji se u nju ugrađuju. Koliko kojeg materijala i u kojim omjerima određuje statičar. Statika zgrada je dakle - matematički izračun.

- To se izračuna i onda se dobije količina armature, debljina betona, količina zidova u jednom i drugom smjeru, napravi se računski model, vidi se kako konstrukcija funkcionira i onda se dođe do zaključka što treba biti, objasnio je statičar Davor Petračić. 

Potom na red stupaju arhitekti. Zadane brojeve trebaju uklopiti u izgled, oblik, funkcionalnost zgrade.

- Kada kolega kaže da mu je tu potreban zid, onda ja moram staviti zid i ne može biti slobodan prostor, ako stup mora dobiti veću dimenziju, znači konstrukcija mora dimenzionirati i projektirati tako da su stabilne, rekla je arhitektica Tatjana Basar. 

Tu negdje između nastupa i kupac. Kupac koji bi uklonio ili napravio luk baš na nosivom zidu. To uvijek mora biti u dogovoru s glavnim projektantom zgrade. 

- Ako se dio zida sruši, oslabljena je cijela konstrukcija zgrade, nosivost zgrade i može stvarno završiti katastrofalno, rekla je nadzorna inženjerka Valentina Gidak. 

Zato na svakoj većoj zgradi radi najmanje 10 inženjera koji su u svakodnevnoj komunikaciji. Investitor je spona između njih i kupaca. 

- Imidž investitora je uvijek bitan i na to želimo paziti, da zgrada nije samo estetski dobro oblikovana, funkcionalna, nego da pruža sigurnost idućih 50, 100 godina, rekao je investitor Vlado Vuković. 

Blago ljuljanje na 5. ili višem katu zgrade - nije opasno za život. To samo znači da materijali - rade. 

  • Svaka zgrada se ljulja, pogotovo što je viša, na višim katovima se to više osjeti, no čim je nova gradnja to vam već garantira da je taj pomak puno manji i naravno, da je on u nekim prihvatljivim okvirima, rekao je statičar Marko Črne. 
  • Sva novogradnja, ovisno o kojem dijelu Hrvatske se radi, projektira se za potrese od 6, 7 ili 8 stupnjeva prema Richteru. Ako vas je i dalje strah, uvijek možete naknadno tražiti potvrdu statičara.To dodatno stoji, pogotovo ako je riječ o starijoj gradnji gdje se za takav izračun mora raditi gotovo pa novi projekt.

Izvor: HRT

Izvorni autor: hrt/foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.