Stalna ugroženost Srba? Amerikancu u Zagrebu probušene gume zbog srpskih registracija

22.08.2024. 14:35:00

TikToker Justus Reid, Amerikanac koji trenutno boravi u Zagrebu, tvrdi da su mu u glavnom gradu Hrvatske probušene gume na automobilu zbog srpskih registracija. Reid, poznat po svojim objavama u kojima dijeli iskustva s Balkana, stigao je u Zagreb kako bi sudjelovao na audiciji za Supertalent, no ubrzo je naišao na neugodno iznenađenje, piše Direktno.hr

U najnovijem videu, Reid se obratio svojim pratiteljima, izražavajući ogorčenje zbog incidenta. "Gadiš mi se. Ne znam je li to zbog toga što si znao da je auto moj ili zbog beogradskih tablica, ali ovo je neprihvatljivo", rekao je Reid, naglašavajući da bi situacija mogla biti još gora da je napadnut auto nekoga s manjim financijskim mogućnostima.

Reid je također kritizirao sigurnosnu situaciju u Zagrebu, tvrdeći da je jedino u tom gradu doživio nasilje, iako je putovao kroz mnoge balkanske zemlje. "Lokalci mi govore da je Hrvatska najsigurnija zemlja u Europi, ali očito ne za sve," dodao je.

Ova priča odmah je izazvala burne reakcije, pri čemu su mnogi Hrvati izrazili sumnju u Reidove tvrdnje. Mnogi su istaknuli da njihovi prijatelji i rodbina iz Srbije redovito dolaze u Hrvatsku, ali nikada nisu doživjeli slične incidente. Komentari su se kretali od podrugljivih do direktno kritičnih, s optužbama da Reid koristi ove incidente kako bi privukao pažnju na sebe.

Pitanje stalne ugroženosti Srba u Hrvatskoj često je tema rasprava, posebno u kontekstu ovakvih događaja. Iako Reidov slučaj možda nije tipičan, on naglašava latentnu tenziju koja se ponekad pojavi između pojedinaca iz različitih nacionalnosti. Međutim, mnogi smatraju da Reid pretjeruje i iskorištava situaciju za vlastitu korist, posebno zbog njegove prisutnosti na društvenim mrežama.

Jedan od komentara na Reida bio je: "Kao Srbin mogu reći da to nema veze s Hrvatskom generalno. Budalu ćeš bez problema naći u svakoj od bivših YU republika." Ovakvi komentari upućuju na širi problem – generalizacije i pretjerivanja koja dolaze s ovakvim incidentima, a koja mogu dodatno zakomplicirati ionako osjetljive međunacionalne odnose.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN-arhiva/Foto: snimka zaslonaTikTok

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.