Stanje demokracije: Hrvatska gora od Rumunjske, Bugarske i Poljske

25.05.2023. 16:38:00

Hrvatska po godišnjem izvješću Freedom Housea već šestu godinu stagnira u stanju demokracije.  S matra se polukonsolidiranom demokracijom, a najviše stojimo u ocjenama po pitanju korupcije i pravosuđa .

U redovnom godišnjem izvješću “Nacije u tranziciji”, Freedom House šestu godinu zaredom Hrvatskoj daje ocjenu 4.25 od mogućih 7. Time je svrstava nešto ispod država poput Rumunjske (4.36), Bugarske (4.5) i Poljske (4.54). Hrvatska po tome pripada polukonsolidiranim demokracijama te je 54 posto demokratska, tvrdi FH, prenosi N1.

Slika Godine 2022. građani zemalja kandidata za članstvo u EU općenito su podržavali članstvo u EU, ali su sumnjali da bi to punopravno članstvo bilo uskoro / Foto: snimka zaslona
Hrvatska najbolju ocjenu dobila za civilno društvo

Freedom House za takve države, koje imaju ocjenu između 4.01 i 5, smatra da imaju visoke standarde u odabiru nacionalnog vodstva, no pokazuju slabosti u obrani političkih prava i građanskih sloboda.

Hrvatska je najbolju ocjenu dobila za civilno društvo (5.25), a najlošije stoji po pitanju korupcije i pravosuđa (oboje 3.50). Izborni proces dobio je ocjenu 5.00, neovisnost medija 3.75, a lokalno demokratsko upravljanje 4.5.

Među hrvatskim susjedima stanje je:

  • Mađarsku kritiziraju i za nju se navodi da je pod premijerom Viktorom Orbanom u procesu autokratizacije. Freedom House naglašava da se mađarski rezultat najviše srozao, izuzev ruskog. Mađarska ima ocjenu 3.57.
  • Bosna i Hercegovina stoji najgore od susjeda, s ukupnom ocjenom 3.21 i demokratskim postotkom od 37 posto. BiH iz godine u godinu pada na ovom popisu;
  • Srbija je na 3.79 i 46 posto i također godinama nazaduje;
  • Crnogorci imaju istu ocjenu;
  • Slovenija je narasla na 5.75 i 79 posto, no Freedom House na više mjesta spominje „neliberalnu“ vlast bivšeg  premijera Janeza Janše, navodeći njegovu retoriku napada na demokratske sustave provjera i ravnoteža te na medije.

Na listi zemalja u tranziciji najbolju ocjenu ima Estonija (6) s 83 posto demokratičnosti, a najgori je Turkmenistan s ocjenom 1 i postotkom 0.

Cijelo izvješće možete pogledati ovdje.

Slika: Karta prikazuje nalaze istraživanja Freedom Housea Nacije u tranziciji 2023.g. (engl. Nations in Transit), koje je procijenilo status demokratskog razvoja u 29 zemalja od središnje Europe do središnje Azije tijekom 2022. Freedom House
Ocjenjivanje: Tamno zeleno – konsolidirana demokracija; svijetlo zeleno – polukonsolidirana demokracija; žuto – prijelazni/hibridni režim; ljubičasto – konsolidirana autokracija / Foto: snimka zaslona.

 

Izvor: crodex.net/Foto: Screenshot

Izvorni autor: crodex.net

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.