Starešina: Od talibana sada bježe ‘liberalni’ mudžahedini, a Hrvatska mora učiniti sve da ne dođu do EU granica

23.08.2021. 08:45:00

“Hrvatska zbog svojeg geopolitičkog položaja ima razloga ozbiljno shvatiti izbjeglički val “liberalnih” mudžahedina”, piše Višnja Starešina u svojoj kolumni za Slobodnu Dalmaciju koju ovdje djelomice prenosimo.

“Jedno od ključnih pitanja ovih dana jest: što je to taliban 2.0? Modni gurui slažu se da su ovi 2.0 talibani stilski mnogo uznapredovali u odnosu na talibane 96′.” (…)

“No još nigdje nisam pročitala što se nalazi u glavi talibana 2.0? Niti tko je, ili tko je sve, programirao softver za glavu talibana 2.0? Je li u tom softveru samo originalni islamistički program, s krajnjim ciljem osvajanja cijelog svijeta islamom i njegova podčinjavanja zakonima šerijata, nakon što to (po drugi put) učine u Afganistanu? Ili je softver talibana 2.0 modificiran i prilagođen uporabi militantnog islama u preslagivanju svjetskog poretka pa će tome biti prilagođen i njihov drugi krug vlasti u Afganistanu? Tko upravlja, ili tko sve upravlja glavom talibana 2.0?” (…)

“Možda će se jednom saznati više i o tome je li katastrofalno organizirana evakuacija, osobito s američke i njemačke strane, bila posljedica potpunog kolapsa njihovih obrambenih i vanjskopolitičkih kapaciteta i kapaciteta državnog vodstva ili je dijelom bila riječ i o programiranom kaosu. Nekako vjerujem da čak i Joe Biden zna da se najprije evakuiraju civili. Tek ćemo vidjeti posljedice afganistanskog izbjegličko-migrantskog vala na susjedne zemlje, ali osobito na EU, koja im je željeni cilj putovanja.” (…)

“Zasad izgleda da i EU kao cjelina i osobito neke države članice, uključujući i Hrvatsku, prepoznaju opasnost tog izbjegličkog vala i da mu se žele oduprijeti odobravanjem vrlo malih i vrlo selektivnih izbjegličkih kvota i zaustavljanjem izbjeglica u državama susjedima Afganistana. No pitanje je koliko je današnji EU u stanju to učiniti.” (…)

“U BiH su ustrojeni prvi vojni logori za trening mudžahedina na europskom tlu i za regrutiranje pristalica militantnog islama na zapadu, njihova priprema za globalno djelovanje u sklopu terorističke mreže Al-Qa’ida. Radikalniji ogranak afganistanskih mudžahedina prozvao se 1994. talibanima i, nakon pobjede u građanskom ratu nad svojim bivšim drugovima mudžahedinima, 1996. godine preuzimaju vlast u Afganistanu, uvodeći najstriktniji šerijat.

A “liberalniji” dio ekipe nastavlja internacionalno djelovanje s islamističkim ciljevima. Tako mudžahedinski borci iz BiH postaju istaknuti organizatori napada na New York 11. rujna, postaju istaknuti prvaci Al-Qa’ide diljem svijeta.” (…)

“Ukratko, “liberalni” mudžahedini odrađivali su međunarodne zadatke s islamističkim predznakom, a “radikalni” talibani obavljali su domaće zadaće u Afganistanu.

A građanski rat radikalnih talibana i “liberalnih” mudžahedina u Afganistanu u osnovi se ipak svodi na rat za kontrolu nad unosnom trgovinom narkoticima. “Liberalni” internacionalci mudžahedini pak u pravilu izvoze ratove s islamističkim predznakom u druge dijelove svijeta (Bliski istok, Afrika) i terorizam na zapad. Zato i Europa, a osobito Hrvatska zbog svojeg geopolitičkog položaja imaju razloga ozbiljno shvatiti izbjeglički val “liberalnih” mudžahedina, bjegunaca od talibanskog režima iz Afganistana, i činiti sve da se on ne nađe na europskim granicama.

Tim više što je danas gotovo nemoguće razabrati tko sve ima geopolitičke “dionice”, a tko kontrolni paket u radikalnim talibanima, a tko u “liberalnim” mudžahedinima, i tko se sve upravlja procesom”, piše Višnja Starešina za Slobodnu Dalmaciju.

*Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala

Izvor: Narod

Izvorni autor: Višnja Starešina/Foto: Narod.hr, epa, Fotomontaža: Narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.