Šterc: Iz Hrvatske se iselilo više nego iz Jugoslavije zbog lošeg upravljanja državom

10.11.2020. 08:12:00

Iako se davni san hrvatskih građana o vlastitoj domovini ostvario, nažalost život u njoj za mnoge građane daleko je od ostvarenja sna jer se iz Hrvatske iselilo 400 tisuća građana, a iz bivše Jugoslavije u “gastarbajterskom” valu 350 tisuća Hrvata. Samo od ulaska Hrvatske u EU u Njemačku se iselilo 300 tisuća hrvatskih građana.

“Osim što su se ‘gastarbajteri’ iseljavali iz Jugoslavije zbog gospodarskih razloga, dio građana se iseljavao i zbog političkih jer nisu mogli prihvatiti bivšu državu”, kaže demograf dr. sc. Stjepan Šerc, u razgovoru s Dijanom Jurasić za Večernji list, odgovarajući na pitanje zašto su građani bježali manje čak i iz bivše države obilježene totalitarnom vladavinom nego iz demokratske Hrvatske

“Nažalost, iz Hrvatske se iselilo više ljudi nego iz Jugoslavije prvenstveno zbog neuređenog društva koje je posljedica lošeg upravljanja ovom zemljom, a naravno da je iseljavanju pridonijelo to što smo već imali tradiciju iseljavanja, osobito u Njemačku, u kojoj su ostale brojne hrvatske obitelji i u kojoj su se mnogi naši građani etablirali”, zaključuje dr. sc. Šterc voditelj Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: gs/Fakultet Hrvatskih studija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.