Šterc optužuje vladajuće: Dekadencija nas vodi u propast

18.08.2023. 10:10:00

Primjenjujući pojam dekadencija na “postupno propadanje u posebnom kontekstu” i uvažavajući povijesna razdoblja borbi s dekadencijom ili pak samo mirnog promatranja nestajanja u velikom zadovoljstvu vladanja s posebnim doživljajima irealne stvarnosti prilagođene svom vladajućem okruženju, moguće je i postojeće hrvatske demografske prilike vezane za depopulaciju, prirodno nestajanje i prostorno pražnjenje, pojmovno podvesti pod “poseban kontekst”.

Unatoč svim dosadašnjim pokazateljima i trendovima službene statistike i bezbrojnim javnim, stručnim, znanstvenim i sličnim ukazivanjima na hrvatsku demografsku neumitnost, mirnoća se promatranja hrvatskog demografskog nestanka nastavlja s političkih razina u pravoj maniri svjesnosti nestanka vitalnosti i dolazeće neizvjesne budućnosti.

Pripisivanje stoga hrvatske recentnosti povijesnim dekadencijskim razdobljima nije nemoguće, a pogotovo u današnjim prilikama neoliberalne i globalne stigmatizacije, usmjeravanja i kontrole tradicijskih vrijednosti na kojima je uvijek kroz povijest počivao nastavak ili izlazak iz dekadencije. Prisjetiti se zato valja enciklopedijskih i ustaljenih terminoloških poimanja razdoblja nestajanja u širem značenju, kako bi se jednostavnije mogle podvući zakonitosti i usporedbe i posebno primjene na hrvatsku demografsku stvarnost.

Značenje i primjena

“Dekadencija (srednjovj. lat. decadentia, od de- + lat. cadere: pasti), postupni gubitak, nestajanje stvaralačkih snaga, energije, vitalnosti, postignutih standarda; urušavanje vrednota i institucija; propadajući trend ili zamah u nekom razvojnom ciklusu. Primjenjuje se na sve društvene pojave kojima se pripisuju razvojne značajke: nacije, ustanove, religije, običaje, tehnike, umjetnosti. Slična razdoblja propadanja u predmetnom svijetu prirodnih znanosti označavaju se pojmom degeneracija.

Izrazom dekadencija opisuju se samo određeni aspekti društvenih promjena. Katkad se za cijela povijesna razdoblja ili kulture govori da su proživjele ili proživljavaju stanje dekadencije (Rimsko Carstvo, bourbonska Francuska). Ali izraz dekadencija sa sigurnošću se može primijeniti samo na postupno propadanje u posebnom kontekstu i na posebne kulturne ustanove ili tehnike” (Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021., Pristupljeno 30. 7. 2023.).

Terminološka primjena na sve društvene pojave kojima se pripisuju razvojne značajke nacije, kako piše enciklopedijska spoznaja, u današnjim hrvatskim demografskim destrukcijskim prilikama moguća je po nekoliko osnova, a posebno po projekcijskim i posljedičnim osnovama na temeljne sustave na kojima počivaju uređena, sigurna i razvijena društva. Jednako to vrijedi i za prostore u kojima funkciju i valorizaciju potencijala jedino omogućuje ljudska populacija, a inovacije donose uglavnom mladi i obrazovani kao stalno stanovništvo.

Nije više gotovo ni potrebno ukazivati na hrvatsku demografsku destrukciju jer ona je po svim dosadašnjim pokazateljima i trendovima sad već višegodišnja stvarnost, već je potrebno ukazivati na vremena koja slijede i politički otklon od iste u međuizbornim razdobljima.

Politički odmak

Svođenje svega na predizbornu i izbornu retoriku u dobivanju političkog izvršnog povjerenja s razlogom, jer se radi o najvažnijim predizbornim obećanjima i najavama, i potom po dohvatu vladanja najavljena obećavanja ne provoditi svjesno samo je dodatna potvrda prihvaćanja nestajanja ili enciklopedijski zapisano urušavanja vrednota. Bitno je i političko pozicijsko razlikovanje pojma dekadencije, jer za “one koji vjeruju u trajnu vrijednost ustanovljenih normi, svako odstupanje od tradicije implicira stanje dekadencije, dok je za fundamentaliste i privrženike autoritarizma svako novo misaono traganje znak dekadencije” (Hrvatska enciklopedija, Zagreb, 2021.).

Upravo to misaono traganje za uređenošću i sigurnošću u budućnosti zasnovano na egzaktnosti i znanstvenim projekcijskim najavama izvan političkih programiranih okvira jasan je odmak od političke interesne programiranosti i ujedno najava potrebe političkog odmaka od mirnoće promatranja hrvatskog demografskog nestanka.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Screenshot

Izvorni autor: Stjepan Šterc/7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.