Stigli podaci iz Zagreba: više od pola školaraca vratilo se u škole

25.05.2020. 12:03:00

U 111 osnovnih škola u Zagrebu, 50,58 posto učenika od 1. do 4. razreda prisustvuje nastavi

U osnovnim školama u Gradu Zagrebu polovica učenika razredne nastave u ponedjeljak je došla u školu, kazao je za Hinu pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić. “U 111 osnovnih škola u Zagrebu, 50,58 posto učenika od 1. do 4. razreda prisustvuje nastavi”, kazao je Lovrić. Dodao je da nema problema oko organizacije nastave učenika u školama koje su zatvorene zbog oštećenja uzrokovanih potresom. Ustvrdio je da su učenici raspoređeni u druge škole te da sve teče bez problema.

Lovrić nije želio komentirati činjenicu da polovica učenika ipak nije došla u škole nakon što su u ponedjeljak počele raditi po novim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koje omogućavaju organizaciju nastave za sve učenike u razredu.

“Na mrežnim stranicama Vlade piše da dolazak nije obvezan, kao što je i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla da su škole otvorene, ali ne i da je dolazak obvezan”, ustvrdio je Lovrić. Učenici razredne nastave vratili su se u ponedjeljak u škole koje su zbog epidemije koronavirusa bile zatvorene od 16. ožujka kada je uvedena nastava na daljinu.

Moguće se naknadno uključiti u nastavu

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u preporukama za vrtiće i razrednu nastavu istaknuo je da se u sadašnjim epidemiološkim uvjetima boravak u školi smatra jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i boravak kod kuće te je roditeljima preporučeno da djecu pošalju u školu. Djeca koja su danas ipak ostala kod kuće, moći će se i naknadno u bilo kojem trenutku uključiti u nastavu.

Prema preporukama HZJZ-a u školama se i dalje treba pridržavati mjera za sprječavanje širenja epidemije poput održavanja fizičke udaljenosti, pranja i dezinfekcije ruku te dezinfekcije prostora u kojima djeca borave. Rad u školi trebao bi biti organiziran tako da u jednoj odgojno-obrazovnoj skupini ne bude više od 20 djece, a prehrana djece može se organizirati u blagovaonici ili u prostoriji u kojoj djeca inače borave.

Mjerenje temperature prije škole

Učenici u školu mogu dolaziti sami, u pratnji roditelja ili organiziranim prijevozom, a prije dolaska u školu roditelji im obavezno moraju izmjeriti temperaturu. Nakon potpunog zatvaranja škola 16. ožujka, njihovo prvo otvaranje uslijedilo je 11. svibnja, kada se nastava mogla odvijati u skupinama do devet učenika. U škole je tada, prema podacima sindikata, došlo između tri i četiri posto učenika.

Za učenike od 5. do 8. razreda osnovnih škola nastava se i dalje odvija na daljinu te se oni ove školske godine neće vraćati u školske klupe. Srednjoškolcima je, uz nastavu na daljinu, u prostorima škola omogućena provedba praktične nastave i završnih ispita.

Izvor: Telegram.hr/ Foto: PIXSELL

Izvorni autor: HINA

Autor: