Stipo Mlinarić Ćipe: Kome je to Pupovac u Vukovaru bacao vijenac?

17.11.2022. 18:52:00

SABORSKI zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe upitao je kome je to predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac u Vukovaru bacao vijenac u Dunav i odavao počast. "Bacati vijenac, a ne reći imena onih zbog kojih ga bacate potvrđuje da se tu radi o laži", ustvrdio je Mlinarić na konferenciji za novinare Domovinskog pokreta u Vukovaru. 

Ranije u Vukovaru je Milorad Pupovac, dan prije obljetnice pada grada, odao počast nedužnim vukovarskim žrtvama, poručivši kako griješe oni koji misle da je loše odati poštovanje svim žrtvama u Vukovaru. "Takvi performansi koji se izvode iz godine u godinu su nedopustivi, posebice jer je upravo vlada Andreja Plenkovića donijela zakon prema kojem je Grad Vukovar mjesto posebnog pijeteta", ocijenio je Mlinarić.

"Zašto Pupovac provocira?"

''Goran Kitić Kitara je Srbin koji je živio s nama, Vukovarac koji se borio s nama na Sajmištu, a koji je ubijen u siječnju 1992. Zavezali su ga za špagu na ušću Vuke u Dunav i ostavili ga danima tako. Misli li gospodin Pupovac na Gorana Kitića Kitaru kad baca vijenac u Dunav?

Borio sam se do zadnjeg dana u Vukovaru, a na ovom mjestu u ovo vrijeme nitko nije ubijen osim Hrvata. Prema tome, pitam se kakve to performanse radi Pupovac. Zašto to radi i zašto provocira?" upitao se Mlinarić te poručio kako je "ta priča s performansima završena priča".

"Što ih ne pitate imena i prezimena ubijenih ljudi? Ja ću vam reći imena i prezimena 262 ranjenika koja su ubijena na Ovčari, reći ću vam 2717 imena ljudi ubijenih u Vukovaru", rekao je Mlinarić novinarima.

Predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog pokreta Tomislav Josić kaže da "Pupovac može doći u srpnju ili kolovozu i baciti vijenac za žrtve u Vukovaru, ali se danas, 17. studenog, ne može reći da je to za civilne žrtve u gradu Vukovaru".

Penava: Toleriranje takvih provokacija u očima Vukovaraca nije ništa nego izdaja

Josić je na konferenciji za novinare u cijelosti pročitao pismo koje je gradonačelnik Vukovara i predsjednik DP-a Ivan Penava s time u vezi uputio premijeru, vladi RH i Ministarstvu branitelja. Apelirao je na premijera da u sljedećim danima, koji su za Vukovarce teški i emotivni, spriječi bilo kakve aktivnosti koje narušavaju dignitet i istinu o ratu, a motivirane su isključivo politički.

Naveo je da je cilj takvih aktivnosti unošenje nemira i da se pokaže da se čak ni zakonom Vukovar nije uspio zaštititi od pokušaja relativizacije povijesnih činjenica.

"Posljednjih nekoliko godina upravo se jedna takva aktivnost odvija na obali Dunava u Vukovaru, kada visoki politički dužnosnici, pa čak i predstavnici vlade RH na dan 17. studenog polažu vijenac za nevine srpske žrtve, čime se i službeno daje legitimitet ovom činu, što posebno boli i vrijeđa sve nas Vukovarce", napisao je Penava.

Penava je ustvrdio i da "toleriranje takvih organiziranih provokacija u očima Vukovaraca nije ništa drugo nego izdaja". Na pitanje kako misle zabraniti bacanje vijenaca, Mlinarić je odgovorio da će se tome oduprijeti svim dozvoljenim sredstvima, ako treba i prosvjedom.

Izvor: hina/Foto:Pixell

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.