Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta optužuje za podržavanje velikosrpske propagande

15.01.2024. 13:27:00

Mlinarić premijeru Plenkoviću predbacuje potporu koaliciji HDZ-a i SDSS-a te ukazuje na kontroverznu knjigu "Krajina 1991.-1995."

U tijeku aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru, Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta nije štedio riječi dok je premijeru Andreju Plenkoviću postavljao pitanja o suradnji HDZ-a s Srpskim narodnim vijećem (SNV) i njihovom lideru Miloradu Pupovcu. Fokus njegove kritike bio je usmjeren prema kontroverznoj knjizi "Krajina 1991.-1995.", koja je napisana pod perom autora Koste Nikolića.

U emotivnom obraćanju, Mlinarić je premijera podsjetio na današnju godišnjicu međunarodnog priznanja Hrvatske, naglasivši kako je on i tisuće njegovih suboraca to priznanje dočekalo u logoru Niš. Postavljajući pitanje gdje je premijer Plenković tada bio:

- Postoji skupina ljudi koja je priznanje dočekala daleko od RH gdje ste vi vjerojatno pili šampanjac na Zrinjevcu i jeli kroasane. Ja vam to ne zamjeram, ja vam to opraštam to je bio vaš izbor, ovo je bio moj izbor - rekao je Mlinarić.

Ono što je izazvalo najviše pažnje jest Mlinarićeva optužba da je knjiga "Krajina 1991.-1995." plod suradnje HDZ-a i SDSS-a, te da je riječ o velikosrpskoj propagandi.

- Što vam zamjeram, zamjeram vam ovo gospodine Plenkoviću. Gospodine Plenkoviću, ovu knjigu sam kupio 50 metara od HDZ-a kod ”džamije’. Ovo je velikosrpska propaganda koju ste vi gospodine Plenkoviću platili preko SNV-a i Ureda za manjine Vlade RH. Gospodine Plenkoviću ovo ne bi se postidio Goebbels da je pisao u ovoj knjizi od 600 stranica i ovo hrvatska javnost mora znati jer to ste platili novcima radnika koji rade za male plaće, koji teško žive. Vi ste dali novce SNV-u, vi ste dali novce za ovu knjigu - rekao je Mlinarić.

Posebno je naglasio da je knjiga tiskana u Kragujevcu te izrazio svoje nezadovoljstvo time što su, po njegovim riječima, novci hrvatskih radnika završili u Srbiji. Optužio je premijera Plenkovića da podržava takvu suradnju i da bi trebao snositi odgovornost za financiranje kontroverzne knjige.

Na kraju svog obraćanja, Mlinarić je simbolično premijeru Plenkoviću poklonio svoj primjerak knjige.

Video možete pogledati od -2:06 :

Izvorni autor: PDN/Foto: video screenshot/Internet TV Hrvatskoga sabora

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.