Stipo Mlinarić: “Sabor i Vlada za Oluju će se odvojiti od naroda”

04.08.2020. 16:00:00

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić za N1 rekao je: “Ne možete Oluju slaviti bez naroda”, a razlog toga što DP neće doći na službeni dio proslave obljetnice Oluje ove godine je, dodao je, i to što su je iz službenog dijela isključen nekadašnji HOS.

Mlinarić je voditeljici priznao da je “dobro rekla” da izaslanstvo Domovinskog pokreta Miroslava Škore neće sudjelovati u službenom dijelu obilježavanja Oluje:

“Ali ćemo doći u 13 sati i položiti vijenac poginulima, pomoliti se za njih. Nećemo sudjelovati službeno, jer je predsjednik Milanović uz odobravanje premijera Plenkovića izbacio HOS iz službenog dijela.”

Pojasnio je da je Ante Prkačin, koji je u ratu bio general bojnik i bio je u HOS-u, zastupnik Domovinskog pokreta.

“Kakvo bi to bilo obilježavanje da ga ne možemo povesti na obilježavanje?”, rekao je.

Dodao je da je i sam bio branitelj u Vukovaru, da su tamo na fronti bili HOS-ovci, kojih je na svim frontovima, rekao je i to, poginulo preko 750:

“Bilo bi nepravedno da su HOS-ovci isključeni.”

Voditeljica je primijetila da u priopćenju DP navodi kao razloge nedolaska na službeni dio i epidemiološke mjere.

“Postoji puno razloga. ‘Stožerokracija’ je donijela odluku da izaslanstva Sabora, Vlade i predsjednika budu odvojena od naroda, pod navodno epidemiološkim razlozima. Narod je sudionik svih operacija. Bez naroda ne bi bilo Oluje niti bilo čega. Trebali bismo biti svi zajedno i slaviti”, odgovorio je na to Mlinarić.

Nije niti to kraj razloga zbog kojih oni neće sudjelovati u službenom dijelu:

“HDZ je zbog svoje trgovačke koalicije s SDSS-om htio napraviti komemoravitivni skup. I ja osuđujem zločin u Gruborima. Tko to uopće negira!? Ali se ne može napraviti znak jednakosti.”

“Ja sam bio u jednoj koloni, kao što je gospođa Šimpraga Anja bila u drugoj. Ova moja je bila krvava, u njoj je u jednom danu ubijeno 1000 ljudi”, nastavio je i nabrojao nekoliko imena izmučenih i pobijenih u Vukovaru 1991.

“Tamo je bilo ubojstava, silovanja žena, odvođenja u logore. Zamislite da sad trebamo zbog jednog sela gdje je ubijeno 9 ljudi, što ja osuđujem i što DP osuđuje, to izjednačiti. Vlast napravila ustupak”, rekao je.

On se ne miri s time što je u Kninu, kako je ustvrdio, “dobrodošao potpredsjednik Vlade Boris Milošević, a nije dobrodošao general Prkačin”. Predložio je da se kao dan obilježavanja svih srpskih žrtava u tom ratu uzme poseban dan:

“Trebali su uzeti dan kad su uzeli prve balvane na cestu i napali hrvatske policajce. Da su uzeli taj dan kad je počelo svo zlo i hrvatskog naroda i srpskog naroda, DP bi to pozdravio.”

Voditeljica ga je zamolila da komentira to što Borisa Miloševića napadaju zbog odlaska u Knin na Oluju i iz Srbije, pa i iz manje stranke Srba u Hrvatskoj, DSS-a, odakle ga napadaju da “ide na obilježavanje etničkog čišćenja”.

Mlinarić je na to uzvratio predbacivanjem Borisu Miloševiću izjave da “ima želudac za to, da mu se okreće, ali će ipak doći”.

“Ako su oni svjesni da je to bila pogrešna odluka, što su bili izmanupilirani politikom Slobodana Miloševića, onda se tako trebaju ponašati. Pa, svatko normalan će osuditi svaki zločin, i s hrvatske i sa srpske strane, ali ovo nije dobro”, rekao je Mlinarić.

Na to što će na službenom obilježavanju obljetnice Oluje govoriti i Ante Gotovina, Mlinarić se osvrnuo kratko:

“Gotovina je bio vrhunski branitelj. To je njegovo pravo, to je njegov izbor i nemamo s tim stvarno nikakvih problema.”

Izvor: narod.hr/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.