Štit Domovine: Pobjednica poručnica HV-a Ana Antolić

09.09.2023. 08:54:00

Zagreb je domaćin ovogodišnjeg Štita domovine, najvećeg policijskog natjecanja koje je dalo najspremnijeg hrvatskog policajca. Kvalifikacije su održane u srijedu i četvrtak, a danas je završena utrka. Više od 70 natjecatelja u četiri kategorije odmjerilo je snage u Zagrebu i okolici na policijskom sportskom natjecanju koje je poprimilo i međunarodne razmjere, prenosi Priznajem.hr.

Poručnica HV-a Ana Antolić prva je prošla rutom dugom 35 km noseći 10 kg opreme, za što joj je bilo potrebno točno pet sati i 30 minuta.

– Cijelu godinu kontinuirano se pripremam i mislim da je za ovakve napore i natjecanja bitan kontinuitet, rekla je Antolić za HTV-ov središnji Dnevnik.

– Inače civilno trčim polumaratone, tako da je ovo bio trening, dodala je.

Antolić je rekla i kako joj je zbog nadmorske visine, sunca i terena ovo bilo jedno od najtežih natjecanja. Osjećaj kad je prošla kroz cilj bio je, kaže, neopisiv.

– Meni prvenstveno predstavlja ponos nositi odoru na ovom natjecanju, predstavljati MORH i Oružane snage, tako da su emocije danas bile neopisive, istaknula je Antolić.

Nakon pobjede prišla joj je i jedna djevojčica, kojoj je, kako je otkrila, rekla da je “čast nositi ovu odoru naših očeva i djedova koji su branili ovu domovinu”.

Štit domovine nije samo natjecanje, nego i dokaz visoke sposobnosti i spremnosti policije i vojske u izvanrednim situacijama.

– Ovo je dan koji smo svi čekali. Spremala sam se oko 6 mjeseci. Terensko trčanje, cestovno trčanje, trčanje pod opterećenjem, treninzi snage. Napokon smo dočekali dan kada ćemo dokazati da mi to možemo i da pokažemo što smo sve davali od sebe, rekla je Nives Šimić iz PU zagrebačke.

– Ovo je zahtjevno, ovo nije samo trčanje, ovo nije samo hodanje, ovo je jedna kompletna provjera sposobnosti i spremnosti hrvatske policije da izvrši sve zadaće koje se pred nju postavljaju, kako u miru, a tako je bilo i u ratu, ustvrdio je Ivica Oso iz PU brodsko-posavske.

Mnogobrojni izazovi

Snalaženje u prostoru, spuštanje niz liticu, rukovanje oružjem dok iz zatvorenog i mračnog prostora treba spasiti taoce, samo je dio onoga što su prošli u utrci.

– Moram iskreno reći, mi sedam mjeseci radimo uz podršku Ravnateljstva policije, pripreme i sve ostalo, provjereni tim od dvadesetak ljudi danima i danima. Bili smo na stazi prije svega kako bi bila sigurna, da nitko ne nastrada, rekao je Andrija Živković, voditelj natjecanja iz PU brodsko-posavske.

Jedinstvena utrka

Ovo je jedina takva utrka u svijetu, koja uz aktivne djelatnike okuplja i veterane. Od 73 natjecatelja njih petero kalilo je svoj put u specijalnoj policiji tijekom Domovinskog rata.

– Moje srce je veliko kada sam ovdje s ovim mladim specijalcima i mladim policajcima. Kada sam se vratio opet na stare vode neke, moje srce je stvarno veliko i jako sam sretan zbog toga, dodao je Josip Marić iz specijalne policije RIS-a u Kutini.

Svakomu od njih čast je predstavljati svoju postrojbu na ovako zahtjevnom natjecanju jer ovamo su došli najizdržljiviji i najspremniji.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:video screenshot/HRT

Izvorni autor: PDN/Priznajem.hr/HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.