Stiže novo pogoršanje: Očekuju se grmljavinski pljuskovi i udari vjetra

29.06.2023. 10:44:00

Europsko nebo obilježeno je nadolazećim promjenama u vremenskim uvjetima, dok visoki tlak Azorske anticiklone jača nad kontinentom. Ciklonalna aktivnost bilježi se južno od Islanda u sjevernom Atlantiku, dok mlazna struja odvaja ciklonu od anticiklone.

Golfska struja, koja se račva na sjevernu i južnu granu, donosi vjetar i atmosferske poremećaje na Veliku Britaniju.

Južna grana mlazne struje spušta se prema Alpama, zaobilazi ih s istoka te donosi sjeverni visinski vjetar koji odnosi frontalni poremećaj koji je prethodno utjecao na naše područje prema istoku.

Vlažan zrak s Atlantika

Predviđa se da će novi nalet nestabilnog i vlažnog zraka s Atlantika stići nad sjevernu Italiju i Jadransko područje sutra krajem dana. Očekuje se formiranje plitke ciklone duž Jadrana koja će se spuštati prema jugoistoku i tijekom predstojećeg vikenda donijeti nestabilno vrijeme praćeno pljuskovima, grmljavinom i udarima vjetra.

Današnje prognoze pokazuju sunčano i toplo vrijeme na Jadranu, uz visoke temperature. U unutrašnjosti planinskih područja očekuje se umjeren razvoj dnevne naoblake. Bura će prestati na Jadranu, a umjesto nje zapuhat će jak maestral. Najviše temperature zraka bit će između 24 i 27 °C, dok će na Jadranu dosegnuti 31 do 34 °C.

U petak stabilno

Petak će započeti stabilnim vremenom tijekom prijepodneva i većeg dijela dana, s jutarnjim temperaturama u unutrašnjosti od 14 do 17 °C, dok će na Jadranu biti oko 20 °C. Kasno poslijepodne očekuje se pojačanje juga uz oblačenje s zapada. U noći na subotu, zapadni krajevi unutrašnjosti i sjeverni Jadran suočit će se s grmljavinom, pljuskovima kiše i udarima vjetra. 

Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti bit će oko 27 °C, dok će na Jadranu biti između 29 i 34 °C.

Oprez na sjevernom i srednjem Jadranu će u nedjelju u drugoj polovini dana zapuhati iznenada punom snagom jaka bura.

Temperatura mora je od 21 do 24C. UV indeks je visok i vrlo visok.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: I.G./Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.