STIŽE PRAVA ZIMA: Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje i gdje će sve padati snijeg!

30.11.2019. 16:55:00

Tijekom ponedjeljka kiša će biti sve češća i obilnija, a u drugom dijelu dana u mnogim će krajevima padati i snijeg. Još hladnije bit će nakon oblačnih noći od utorka do četvrtka, kada se temperatura u gorju može spuštati i ispod -10 °C, javlja 24sata.

Za razliku od onoga prošlih dana, ovo će jugo biti kratkotrajno, jer će već do kraja ponedjeljka na sjevernom Jadranu opet zapuhati bura, i to jaka i olujna, uz koju su čak ponegdje moguće i snježne pahulje, a od sunčanijega utorka će bure biti uzduž cijeloga Jadrana, prognozirao je za HRT Zoran Vakula. I na kopnu će sljedeći dani biti “izazovni” i “zanimljivi”, tvrdi Vakula. U nedjeljno će jutro biti česte magle, u drugom dijelu dana mnogobrojnih oblaka, iz kojih ponegdje na zapadu već može biti i kiše. Tijekom ponedjeljka će kiša biti sve češća, gdjegod i obilnija, a u drugom dijelu dana u mnogim će krajevima padati i snijeg – u gorju sigurno, a vrlo vjerojatno i u barem nekim nizinama, makar pomiješan s kišom.

“Naravno, pritom će temperatura zraka biti osjetno niža nego prošlih dana, a još hladnije će biti nakon manje oblačnih noći od utorka do četvrtka, kada se temperatura u gorju može spuštati i ispod -10 °C. Stoga je krajnje vrijeme za zaštitu bilja od hladnoće, a tko nije – neka napokon premjesti lončanice u zatvorene prostore. I naravno, pripremite topliju odjeću i obuću, u kopnenom području čak pravu “zimsku”m jer će  mnogima dobro doći kape, šalovi i rukavice, a ne zaboravite na”minuse”pripremiti i limene ljubimce”, upozorava Vakula.

Najveća promjena vremena slijedi u ponedjeljak

Dok je danas na Jadranu pretežno sunčano, a u unutrašnjosti umjerena naoblaka, sa slabim do umjerenim sjevernim i sjeverozapadnim vjetrom, od sutra se uz djelomice sunčano vrijeme očekuje porast naoblake sa zapada. U unutrašnjosti će biti mraza i magle, a krajem dana će na sjevernom Jadranu i u Gorskome kotaru mjestimice padati kiša. Na Jadranu će umjerena bura okrenuti na jugo te jačati. Jutro u unutrašnjosti osjetno hladnije uz najnižu temperaturu od -4 do 0, na obali i otocima od 5 do 10 °C. Najviša dnevna temperatura bit će uglavnom između 5 i 9 na kopnu, a na Jadranu od 13 do 16 °C, izvijestili su iz DHMZ-a.

U ponedjeljak će doći do izražene promjene vremena. Prevladavat će oblačno i padat će kiša koja će uz pad temperature poslijepodne u unutrašnjosti prelaziti u susnježicu i snijeg. Obilnije oborine bit će u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj, ali i na sjevernom Jadranu gdje je moguće i grmljavinsko nevrijeme. Jako će jugo navečer na sjevernom dijelu okrenuti na buru te još pojačati. U utorak prestanak oborine, poslijepodne i slabljenje vjetra. Srijeda će većinom biti sunčana uz osjetno hladnije jutro, osobito u gorju.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: 24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.