Stiže proljeće, a gripi ni traga: Epidemiologinja objasnila zašto je nestao ovaj dobro nam poznati virus

11.03.2021. 08:59:00

‘Već prošle sezone gripe primijetili smo da je pandemija koronavirusa uzrokovala nagli kraj epidemije gripe‘, kaže mr.sc. Sep-Ševerdija

Stiže proljeće, a gripi ni traga ni glasa, piše Glas Istre. Barem što se tiče službenih prijava. Ovaj poznati virus prvo posjeti južnu hemisferu, gdje je ove godine broj oboljelih bio znatno manji nego prethodne sezone gripe, pa se sličan scenarij očekivao i kod nas, na sjevernoj hemisferi.

Međutim, u Hrvatskoj nije bilo prijavljenih slučajeva gripe, a prema posljednjim izvještajima ECDC-a, Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, ima tu i tamo sporadičnih slučajeva gripe, a detektirani su virus gripe A i B.

Što se dogodilo s tim poznatim nam virusima u doba korona pandemije objasnila je u razgovoru za Glas Istre epidemiologinja mr.sc. Branka Sep-Ševerdija iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

- Zaista je vrlo niska aktivnost gripe na sjevernoj hemisferi, a to je najvjerojatnije zbog utjecaja različitih javnozdravstvenih i socijalnih mjera koje se provode kako bi se smanjio prijenos virusa SARS-CoV-2.

Već prošle sezone gripe primijetili smo da je pandemija koronavirusa uzrokovala nagli kraj epidemije gripe ili, bolje rečeno, da je zasjenila epidemiju gripe. Bilo je vrlo teško razlikovati simptome gripe od simptoma korona infekcije.

Iako je većina stručnjaka prognozirala da će paralelno cirkulirati i virus gripe i koronavirus, ipak nije do toga došlo. Ja sam i tada nekako bila sigurna da će samo jedan od njih prevladati te da je moguće da će možda jedan virus i potpuno izostati iz cirkulacije, tumači nam dr. Sep-Ševerdija.

Najvjerojatniji razlog je, kaže, što se zbog pandemije koronavirusa cijeli zdravstveni sustav organizirao na preventivne mjere te su protuepidemijske mjere (nošenje zaštitne maske, fizička distanca, dezinfekcija ruku) u značajnoj mjeri pridonijele sprečavanju širenja kako virusa korone tako i drugih respiratornih virusa među koje spada i virus gripe.

Izvor: Jutarnji list

Izvorni autor: Jutarnji list/Goran Mehkek/Cropix

Autor: