STIŽU KAMERE KOJE ĆE PREPOZNATI PIJANE VOZAČE: Ovo je novost, sustav će poslati upozorenje policiji

29.03.2023. 11:01:00

NOVA VREMENA

Tehnologija sve brže napreduje, a da se vrijeme čudesno mijenja u kojem živimo svjedoci smo iz dana u dan. Priča se o robo-taksijima na ulicama Zagreba, a sad se najavljuju i prometne ka mere koje će otkrivati pijane vozače, piše Dnevno.hr.

Naime, tehnološka tvrtka Acusensus iz Melbournea koristi umjetnu inteligenciju za razvoj sigurnosne kamere koja može detektirati da li vozač upravlja vozilom pod utjecajem alkohola.

Dakle, koristeći rezultate ponašanja vozača prilikom prebrze vožnje, pravilne putanje i kretanja unutar voznih traka, tehnologija je u mogućnosti poslati informacije lokalnim policijskim službenicima kako bi poduzeli daljnje radnje.

Razvoj tehnologije

Simulator koristi računalno generirane verzije stvarnih cesta u više gradova u Australiji, a za potrebe testiranja vozači koji koriste tehnologiju moraju biti ‘pijani‘.

“Tvrtka zatim procjenjuje ponašanje i reakcije na cesti, a sve što vozač radi zatim analizira računalo”, rekao je direktor Acusensusa.

“Naša tehnologija ima potencijal drastično smanjiti broj nesreća sa smrtnim ishodom. Softver će koristiti proces u četiri koraka: implementacija, snimanje, automatizirana analiza i pregled. Na vrlo visokoj razini, softver će snimati slike vozila u prolazu kroz brojne kamere, infracrvenu bljeskalicu, leće i sustav filtriranja, a zatim ih unijeti u softver temeljen na umjetnoj inteligenciji koji može otkriti drogu ili alkohol”, zaključio je.

Izvor: Dnevno.hr/Foto: Ilustracija/kamera za nadzor brzine

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/P.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.