Stižu kiša i snijeg, objavili kada i gdje: Spremite se, jer vrijeme neće biti lijepo

11.03.2021. 22:14:00

U petak se u unutrašnjosti očekuje jače naoblačenje s kišom koja će potkraj dana lokalno biti i obilna, a u gorju prijeći u susnježicu i snijeg

Pod utjecajem grebena danas će prevladavati sunčano, ali će se potkraj dana uz približavanje novog frontalnog sustava skupljati sve više oblaka, u noći na petak će biti i prvih kišnih kapi, prognozira meteorologinja RTL-a Damjana Ćurkov.

“Od jutra sunčano, osobito uz obalu, dok će u kopnenim predjelima povremeno biti umjerene naoblake. Na Jadranu još u noći i ujutro umjerena, rijetko i jaka bura, zatim će zapuhati jugozapadnjak. Jutro hladno, osobito u unutrašnjosti gdje je moguć i mraz. Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima pretežno sunčano, povremeno uz više oblaka, a jače će se naoblačiti potkraj dana, rijetko je moguće i malo kiše. Zapuhat će umjeren, navečer i jak jugozapadnjak, a uz južinu će temperatura biti još malo viša.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu u početku dosta sunca, zatim potkraj dana porast naoblake. Uz većinom umjeren južni i jugozapadni vjetar temperatura će biti do najviše 13 stupnjeva.

U Dalmaciji će prevladavati sunčano. Bura će okrenuti prvo na umjeren jugozapadni i južni vjetar, a zatim navečer jugo u jačanju. Temperatura od 12 do 15 stupnjeva.

Na sjevernom Jadranu i u gorju sredinom dana pretežno sunčano, zatim će se sa zapada skupljati sve više oblaka, a navečer i u noći na petak će pasti prve kapi kiše. Puhat će umjeren, na udare i jak jugozapadnjak”, navodi meteorologinja RTL-a.

Kiša će ponegdje prelaziti u susnježicu i snijeg

Što se, pak, tiče idućih dana, u petak se u unutrašnjosti očekuje jače naoblačenje s kišom koja će potkraj dana lokalno biti i obilna, a u gorju i prijeći u susnježicu i snijeg.

“Oborine će do subote ujutro prestati, ali već u nedjelju ponovno kiša, u gorju i snijeg, a poneka pahulja moguća je i u nizinama. Do nedjelje uz južinu ugodnije, a zatim će zapuhati vjetar sa sjevera koji će donijeti hladniji zrak pa će i temperatura biti u padu, osobito noćna i jutarnja”, prognozira Damjana Ćurkov.

Na moru se, pak, idućih dana očekuje uglavnom oblačno vrijeme s kišom, na sjevernom dijelu i obilnom koje će u subotu ujutro biti još samo na jugu.

“Potkraj subote i u noći na nedjelju novo jače naoblačenje s kišom, ponovno lokalno obilnom. U petak će puhati umjereno i jako jugo koje će u subotu prolazno oslabjeti, ali potkraj dana opet pojačati, a u nedjelju okrenuti na jaku buru”, navodi RTL-ova meteorologinja.

‘Čini se da zima ima još štošta za reći’: Jutros u Bednji i Gospiću -6

Sličnu prognozu ima i Tea Blažević, meteorologinja N1 televizije, koja za danas najavljuje pretežno vedro vrijeme u većem dijelu zemlje, i hladno, stoga u Samoboru, Otočcu, Vinkovcima ima i pojave mraza. Najhladnije je jutro bilo u Bednji i Gospiću, -6, uz umjerenu naoblaku. Oblaka ima većinom u zapadnoj unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu.

“Prema kraju dana će rasti naoblaka s jugozapada, kao uvod u novo pogoršanje. Najavit će ga i jačanje vjetra južnog smjera danas prema kraju dana, juga i jugozapadnjaka na moru, u unutrašnjosti jugozapadnjaka, koji u gorju može imati olujne udare, u večernjim satima. U petak će već od jutra biti kiše na zapadu zemlje, i onda će se prema kraju dana proširiti diljem zemlje. Oborina će biti lokalno obilnija duž Jadrana, osobito na širem riječkom području. Prema večeri, kad dovoljno zahladi, kiša će prelaziti u snijeg, uglavnom u višim predjelima Gorskog kotara. Snijega će u gorju biti i tijekom nedjelje, a postoji mogućnost da koja pahulja prolazno zaleprša i u nižim predjelima unutrašnjosti. Čini se da zima ima još štošta za reći, jer prognostički materijali ukazuju na hladnoću tijekom idućeg tjedna”, navodi Tea Blažević.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto: Unsplash

Izvorni autor: RTL/Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.