Stižu podaci iz lokalnih stožera; Zadar ima 14 novih slučajeva, 12 je povezano sa svadbom

10.07.2020. 10:25:00

U Hrvatskoj je jučer registriran 91 novi slučaj zaraze koronavirusom, a od posljedica bolesti Covid-19 preminula je jedna osoba. Umrla je 84-godišnja žena koja se liječila u zagrebačkoj Zaraznoj bolnici. Prema podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite, aktivnih slučajeva bilo je 978. Na boliničkom liječenju bilo je sto ljudi, od čega je troje bilo na respiratorima. Tijekom 24 sata između srijede i četvrtka testirano je 1529 osoba.

Zbog tako velikog broja zaraženih sve se češće spominje donošenje strožih protuepidemijskih mjera. Neke mjere, vezane za svadbe, koje su se posljednjih dana pokazale kao mini-žarišta širenja zaraze, najavljene su u četvrtak. Danas je objavljeno i da se Stožer civilne zaštite RH jučer sastao dva puta, što je prvi put nakon gotovo dva mjeseca da je to tijelo održalo dva sastanka istoga dana. Novi službeni podaci o broju zaraženih bit će objavljeni u 14 sati, a do tada ćemo objavljivati informacije koje stižu iz lokalnih stožera. Prvi izvještaji sugeriraju da bi i danas mogli imati velik broj novozaraženih.

Osječko-baranjska: 20 novozaraženih

Od ukupno 153 uzoraka koji su u zadnja 24 sata testirani na koronavirus na području Osječko-baranjske županije, čak 20 je bilo pozitivno. Najviše, 12 novopozitivnih osoba, je iz Đakova. Sedam je iz Višnjevca, a jedna iz Feričanaca. Svi su kontakti već evidentiranih oboljelih na koronavirus. U Kliničkom bolničkom centru Osijek na respiratoru su dvije osobe, a na bolničkom praćenju su ukupno 22 pacijenta. Samoizolacija je određena za još 41 kontakt oboljelih, a pod tom mjerom je ukupno 749 osoba, javio je jutros županijski Stožer.

Zadarska: 14 novozaraženih

Na području Zadarske županije registrirano je 14 novozaraženih osoba. Čak ih je 12 povezano s nedavno održanim vjenčanjem, dok su se preostale dvije osobe zarazile drugdje. Među novooboljelima je jedan zdravstveni djelatnik iz Opće bolnice Zadar, koji se zarazio izvan bolnice. U samoizolaciju je stavljeno deset liječnika i tri medicinske sestre.

Ukupan broj zaraženih osoba na području Zadarske županije je 36, od čega je s prošlotjednim vjenčanjem povezano njih 22. Umrla je jedna osoba, a izliječenih je osam. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 108 uzoraka, a u samoizolaciji je 441 osoba. Na Covid odjelu OB Zadar smještene su dvije osobe, od kojih je jedna na respiratoru.

Istarska: 8 novozaraženih

Tijekom protekla 24 sata na području Istarske županije potvrđeno je osam novozaraženih koronavirusom. Kod dvije osobe radi se o uvezenom slučaju, iz Srbije i Švedske. Tri osobe su kontakt ranije pozitivne osobe. U tijeku je epidemiološka obrada tri osobe. U mjerama samoizolacije na području ove županije trenutno se nalazi 159 osoba. Jučer su u Istri uzeta 164 uzorka brisa, javljaju iz županijskog Stožera.

Karlovačka: 2 novozaraženih (zasad)

U gradu Karlovcu jučer je testirano 45 osoba, ali njihovi nalazi još uvijek nisu pristigli, javlja lokalni Stožer, No, stigla je većina nalaza testiranih u Ogulinu, gdje su otkrivena dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Pozitivan je gradonačelnik grada Ogulina, Dalibor Domitrović, te još jedna osoba iz ogulinske gradske uprave. Pod mjerama samoizolacije danas se nalazi 165 osoba. U Karlovačkoj županiji trenutno je 28 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom (13 Ogulin, 12 Karlovac i 3 Slunj).

Virovitičko-podravska: 1 novozaraženi

Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata registrirana je jedna novooboljela osoba. Riječ je se o ženi staroj 45 godina, kod koje je koronavirus otkriven kada se požalila na temperaturu i probleme s respiratornim traktom. Pacijentica nije hospitalizirana, liječi se ambulatno. Testiraju se njezini bliski kontakti. Od njih 22, 17 ih je s područja Virovitičko-podravske županije, dok su ostali s područja susjedne županije, rečeno je na presici Stožera.

Požeško-slavonska: 1 novozaraženi

U posljednja 24 sata otkriven je jedan novi slučaj u PSŽ-u. Novozaražena osoba je iz Lipika, i povezana je sa zabavom koja je održana u Kutini, a u međuvremenu se pokazalo da je bila žarište širenja koronavirusa, javlja 034 portal. U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 71 aktivni slučaj zaraze koronavirusom. U kućnoj izolaciji se nalazi 66 osoba te je 5 osoba hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 550 osoba.

Vukovarsko-srijemska: 1 novozaraženi

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata otkrivena je jedna nova pozitivna osoba. Uupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 88, od kojih je 41 osoba izliječena. Trenutno su u županiji 2 osobe hospitalizirane zbog Covid-19 bolesti. U protekla 24 sata testirane su 64 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3149. U samoizolaciji na području županije nalazi se 298 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivna su dva zdravstvena radnika, jvalja županijski Stožer.

Bjelovarsko-bilogorska: nema novozaraženih

Testirano je 27 osoba i svi nalazi su negativni. Na području ove županije trenutno se u samoizolaciji nalazi 41 osoba, objavljeno je iz lokalnog Stožera jutros.

Ličko-senjska: nema novozaraženih

U Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba od koronavirusa u posljendja 24 sata. Osam je aktivnih slučaja, 21 osoba je izliječena, a jedna osoba je preminula. Dvije oboljele osobe nalaze se na liječenju u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, dok ostali oboljeli nemaju simptome bolesti. U posljednja 24 sata testirano je 12 osoba. Pokazalo se da ih je osam negativno, dok se za četiri se čekaju rezultati. Do danas testiranje na koronavirus provedeno je nad 692 osoba. Pod mjerom samoizolacije je 41 osoba.

Izvor: Telegram.hr/ Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Izvorni autor: Vedran Vrabec

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.