Stižu podaci lokalnih stožera, Božinovićev pomoćnik kaže da imamo sličan broj zaraženih kao jučer

14.08.2020. 10:07:00

Možda nešto više slučajeva će biti, ali tu smo negdje. Nema eksponencijalnog rasta, kazao je Trut

Tijekom dana županijski stožeri civilne zaštite objavljivat će podatke o epidemiji koronavirusa na području njihovih županija. U nastavku možete pročitati izvješća za 13. kolovoza.

Iako nije objavljen točan broj, N1 neslužbeno doznaje da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji potvrđeno više novih slučajeva nego jučer kada je pozitivna bila 41 osoba.

Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu, kazao je u razgovoru za N1 da će broj novozaraženih i danas biti sličan jučerašnjem. Trut kaže kako je sada cilj smiriti brojke i 'dovesti ih u prihvatljivu dimenziju'.

- Brojke će se vjerojatno zadržati u okvirima kao jučer, možda nešto više će biti, ali tu smo negdje. Nema eksponencijalnog rasta, kazao je Trut.

Što se tiče nove odluke o ograničavanju rada noćnih klubova do ponoć, Trut kaže kako su tom odlukom željeli smanjiti, tj. ograničiti vrijeme moguće da se virus prenosi s jedne na drugu osobu.

Podsjetimo, jučer je u Hrvatskoj zabilježen rekordni broj slučajeva zaraze u jednom danu od početka epidemije u Hrvatskoj. Bilo je 180 novih slučajeva infekcije, a jedna je osoba preminula.


Vukovarsko-srijemska županija - 11

Zadarska županija - 8

Primorsko-goranska županija - 5

Istarska županija - 3

Požeško-slavonska županija - 2

Sisačko-moslavačka županija - 2

Virovitičko-podravska županija - 1

Bjelovarsko-bilogorska županija - 0

Ličko-senjska županija - 0


 

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji dva su nova slučaja pozitivna na koronavirus, izvijestili su iz Stožera te županije. Dvije novozaražene osobe su stanovnici Požeško-slavonske županije s trenutnim prebivalištem u Zagrebu, te se ne nalaze na području županije. 

Virovitičko-podravska županija

Na području Virovitičko-podravske županije, u posljednja 24 sata, jedna osoba se oporavila, a jedna zarazila virusom SARS-CoV-2. Od 18 testiranih osoba, rezultat za njih 17 bio je negativan, a mlađa ženska osoba, koja ima blage simptome bolesti COVID-19, bila je pozitivna te je novozaražena u statistici evidentiranih s korona virusom u VPŽ. Prema dobivenim informacijama, zarazila se na ljetovanju, naglasili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. 

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji pet je novozaraženih osoba, a troje je ozdravilo. Svi novozaraženi su mlađi ljudi među kojima i stranac, turist iz Praga. Svi su se vratili s godišnjeg odmora iz Dalmacije, testirani su kao kontakti ili zbog blažih simptoma.

Sisačko-moslavačka županija

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, dvije su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Jedna osoba živi i radi u Zagrebu, ali se vodi prebivalištem na području grada Kutine, dok je druga osoba povratnik iz Nizozemske, došao je u Hrvatsku zaražen.

Bjelovarsko-bilogorska županija

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji deveti dan zaredom nema novozaraženih. Jučer je testirano 18 osoba i svi nalazi su negativni. Trenutačno su na području županije dva aktivna slučaja zaraze koronavirusom, a u samoizolaciji je 16 osoba.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata 11 je novih pozitivnih osoba na COVID-19 (5 iz Vinkovaca, 3 iz Županje, 1 iz Gunje i 2 iz Cerne), preminulih nema.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih je 540 od kojih su 372 osobe ozdravile, a 7 ih je preminulo. Trenutno je u županiji hospitalizirano 27 osoba. U protekla 24 sata testirano je 85 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 6643. 

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 194 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih su tri pozitivna, izvijestili su iz istarskog Stožera civilne zaštite.  Jedna osoba je iz mjera samoizolacije, a bila je u bliskom kontaktu s pozitivnom osobom. 

Kod druge osobe radi se o uvezenom slučaju, iz Republike Austrije. Odmah po dolasku na odmor, osoba je dobila simptome COVID-19, te je testirana na infektologiji Opće bolnice Pula. U tijeku je proces povratka u matičnu državu. 

Kod treće osobe je epidemiološka obrada u tijeku. Izliječene su 3 osobe. 

Ličko-senjska županija

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba, a testirano je 11 osoba. Ukupno je oboljelo 36 osoba od čega je 6 aktivnih slučajeva. 41 osoba je u samoizolaciji.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije osam je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o mladim osobama rođenim između 1984. i 2002. godine za koje su utvrđeni kontakti i kretanja, a slučajevi nisu međusobno povezni. 

Kod dvije osobe zaraza je otkrivena prilikom rutinskog testiranja u Općoj bolnici Zadar. Većina se novozaraženih, prema vlastitim izjavama, najvjerojatnije zarazila tijekom noćnih izlazaka u većim skupinama ljudi. Jedan bolesnik u županiji je na respiratoru, a tamošnja je policija evidentirala dva kršenja mjere samoizolacije.

Izvor: jutarnji.hr/Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Izvorni autor: Jutarnji.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.