Stjepan Asić: Medijska sloboda u Hrvatskoj

22.04.2020. 08:19:00

Već dulje vrijeme u hrvatskim medijima osjeća se sve više prisutnost cenzure, i to od strane medija koji se financiraju iz inozemstva, raznovrsnih portala, organizacija koji pod maskom slobode misli i izražaja dominiraju u Hrvatskoj.

Većina njih je u službi stranih interesa, kao na pr. GONG, iza kojeg stoji Soros i njegova organizacija.

 

Tu su i svjetske elektronske mreže kao na pr. Facebook, kroz koju djeluju razni portali, koji tobože nadgledaju druge, paze da se drže specifičnih odredbi, poštivaju pravila javnog mijenja, a ustvari sami nameću svoju (ne cenzuiranu) cenzuru.

 

Dotični portali pozivaju se na Zakon o elektroničnim medijima, gdje se govori o odgovornosti za objavljivanje programa, zatim se jamči sloboda izražavanja itd. Ono što nije regulirano se odnosi na one koji vrše regulaciju, tko njih regulira? Big brother, ili kako je netko u šali nazvao,  ‘Ministarstvo istine’!

 

Problem je u tome.... što oni blokiraju sve one znanstvenike i intelektualce te javne osobe s čijim stavovima se ne slažu, proglašavajući njihove znanstvene analize, stavove, izjave i predviđanja lažima. Prišiju nekom znanstveniku, političaru ili analitičaru laž (koju ovaj nije ni izgovorio) i na osnovu laži koju su sami izmislili blokiraju objavu na Facebooku. 

 

Isti tako…. blokiraju i svakog pojedinca koji tu objavu želi podijeliti na Facebooku. Na objavu stave naljepnicu 'NEISTINA! te tako i hrvatske znanstvenike i javne osobe i portale koji njihove izjave prenose stigmatiziraju i etiketiraju kao lažljivce. A kad se postavi zahtjev za ispravak jednostavno se ne objavi, iako bi po zakonu to morali.

 

Razmjer cenzure bio je vidljiv u vrijeme evropskih parlamentarnih izbora i kasnije predsjedničkih izbora kad su se mnogi domoljubni portali našli u neprilici, radi drastičnog blokiranja objava na Facebooku. Mnogi su urednici tih portala na silu, da riješe problem…. pristali pognuti glavu i objaviti ispravke navodno netočnih tekstova, samo da bi im na pr. Faktograf vratio domet na Facebooku kojega su ranije imali (inače ograniče taj domet na svega 10 do 30 posto, što bitno smanjuje čitanost portala).

 

Na isti su tretman naišle i neke političke stranke u zemlji, nakon neuspjeha u svojim prosvjedima na kraju su odustali od poduzimanja daljnjih koraka, isto tako od bojazni da ih netko ne uzme na zub i pa ih počnu blokirati, što ustvari im ne služi na čast, jer šutnjom se neće nista riješiti. Izgleda da i Saborski Odbor za medije nije ništa po ovom pitanju poduzeo kao i nadležno hrvatsko regulatorno tijelo (Agencija za elektronične medijekoja je po zakonu dužna štititi medijske slobode i plurarizam medija).

 

Ovdje se ne traži nečija zabrana nego poštivanje prava da svak ima pravo, poštivajući norme javnog mijenja,  iznjeti svoja mišljenja iako se ne slažu s mišljenjima nečijeg suprotnog kriterija. Isto tako ovdje se radi i o borbi za opstanak, da se neovisni portali ne ukinu, unište.

 

Zato se obraćamo Vama poštovani predsjedničeda Vlada Republike Hrvatske osigura 

slobodu medija kao preduvjet slobode mišljenja i izraza svih građana Republike Hrvatske, jer uništenjem neovisnih portala uništio bi se i pluralizam 

medijana općštetu plurarističkog društva u Hrvatskoj.

Stjepan Asić

Ovo pismo (reagiranje) poslano je također na adresu predsjednika Vlade gosp. Andriji Plenkoviću .

Izvorni autor: Stjepan Asić/Australsko-hrvatski kongres

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.