Stjepan Šerić: BRANITELJ KAKO TO GORDO ZVUĆI

29.03.2024. 19:04:00

Biti branitelj dragovoljac Domovinskog rata, biti u pravo vrijeme na pravom mjestu, biti tamo gdje se umiralo za Domovinu bila je čast i obveza. Danas u predizborno vrijeme i prije njega pojedine branitelje se želi glorificirati ili ponizit. To javno i na društvenim mrežama čine svi i oni koji su bili branitelji u pravom smislu riječi i oni koji to nisu. Kad kažu branitelj a misle za svog branitelja onda je on moralna vertikala bez obzira što je činio tijekom rata, poslije rata i što čini danas.
Moram napomenuti vama koji ste zaboravili da u rat nisu išle samo moralne vertikale išli su dragovoljno i mobilizirani i bivši osuđenici i oni koji to nisu bili skloni, krađi, pijanstvu neodgovornosti i raznim porocima. Takvih je bilo manje od istinskih branitelja ali ih je bilo ne mali broj. Svima u ratnom putu, koji su neki sami sebi pisali i ovjerili kod bilježnika ili izdanih od mjerodavnih službi koje su se mijenjale svoju nadležnost od rata do danas, piše ime postrojbe okvirna crta bojišnice i vreme provedeno u postrojbi s okolnostima izvršenja zadaće. Nigdje ne piše ili negdje piše njihove vrline i mane tijekom izvršenja zadaća u ratu.
Danas, ne samo danas, pojedinci glorificiraju pojedince zato što su generali, neke zbog imena, neke zato što su uspješni, poduzetnici, političar, ističu da su oni bili branitelji što podrazumijeva domoljublje, moral, etičnost, hrabrost i poštenje jednom riječi moralne vertikale. Dali je tomu tako?
Dok su oni drugi ne domoljubi, nemoralni ne etični, kukavice, ne pošteni. Ovi drugi spadaju u skupinu po njima „lažni“ zato što nisu njihovi. Da napomenem iskreni branitelj nije ničiji on je svoj i kroz svoj ratni put, poslije rata i danas drži do vrijednosti koje su ga krasile kroz svo to vrijeme do danas.
Kakav je hrvatski vojnik i branitelj bio i treba biti i danas?
Ljubav prema hrvatskoj domovini narodu, osjećaj dužnosti, poštenja, ponosa i čast neka upravlja u svi prilikama. Kao potpun, otvoren pošten i ponosan čovjek mora se čuvati licemjerstva, koristoljublja i nezdravog častohleplja. Višim počast neka ne uskrati, ali da pri tome čuva svoj ugled.
Što smo od toga mi danas? Spremni smo da za Judine škude da prodamo krv znoj i suze prolivene tijekom Domovinskog rata, spremni smo odreći se svojih suboraca koji drugačije politički razmišljaju, spremni smo a to i činimo da zaboravljamo na poginule i nestale hrvatske heroje, da su oni samo brojevi i da oni koji se njih sjećaju bar na spomen dane relikti prošlosti. Nameću tezu da je samo novac, utjecaj i stranačka pripadnost vrijednosti za koje se danas treba boriti.
Braniteljsku populaciju kroz 25 godina dijelile su sve političke opcije na vlasti i u oporbi, zašto su to činili cijelom hrvatskom narodu najbolje se očituje na braniteljskoj populaciji. Sada bi mogao navoditi njihove ciljeve i načina ostvarivanja cilja marginalizacijom utjecaja Hrvatskih branitelja na Hrvatsku državu i Hrvatski narod, ali bio bih dug.
Zaključujem, u vremenu koje dolazi budite dostojanstveni i neka vas krase vrline gore navedene. Na izborima glasajte po svojoj savjesti i uvjerenju, ali prilikom javnih istupa ne koristite se braniteljskom populacijom kao cjelinom, nemojte niti jednog Hrvatskog branitelja omalovažiti, vrijeđati ili poniziti. Ružne riječi i uvrede koje možebitno budete govorili o pojedinim braniteljima govoriti će o vama kakav ste branitelj bili i što ste danas.

** Stavovi i mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta Uredništva Portala Dnevnih Novosti već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora**

Izvor: PDN/Foto:Ilustracija

Izvorni autor: Stjepan Šerić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.