Stjepan Šerić o obrani Osijeka i ulozi Branimira Glavaša u Domovinskom ratu

20.07.2021. 16:10:00

Hrvatski branitelj Stjepan Šerić, ratni zapovjednik obrane Antunovca 91./92. godine, na svojem facebook profilu napisao je objavu o ratnim zbivanjima u obrani grada Osijeka, te djelovanju  i  ulozi Branimira Glavaša  u tim ratnim danima. 

Objavu Stjepana Šerića prenosimo vam u cijelosti:

"Već dugo nisam pisao na svojoj stranici, ne zato što nije bilo tema koje se tiču Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, a bilo ih je dosta: Zakon o civilnim žrtvama domovinskog rata, događaji u Ministarstvu hrvatskih branitelja, istupi pojedinih saborskih zastupnika koji svjesno negiraju žrtve domovinskog rata i žele poniziti istinske hrvatske branitelje koji ne pripadaju njihovim političkim opcijama. O tim se temama puno pisalo i komentiralo, bez konkretnih prijedloga što nam je činiti. No boljem se nisam niti nadao.
Danas ću pisati o objedima protiv hrvatskog generala, Branimira Glavaša. Da o jednom generalu HV-a pišu negativno naši neprijatelji, bilo bi razumljivo. No o njemu pišu i javno na Osječkoj televiziji laži i neistine iznose „časnici“ Hrvatske vojske koji to nisu. Ne bih sada ponavljao o tome kakav mora biti hrvatski časnik, jer sam o istom već ranije pisao u svojim postovima.
Pa da počnemo…
U jednoj nedavno izdanoj knjizi o bojevim djelovanjima na prostoru istoče Slavonije iznose se neistine i obijedi na račun generala Glavaša, a sve sa svrhom prikrivanja propusta i neznanja visokih zapovjednika, te veličanja njihovog lika i djela.
Posebno me zabolio istup brigadira, Ede Bakarca u jednoj emisiji Osječke televizije i o tome ću pisati.
Veličajući svoj lik i djelo, dotični gospodin iznosi svoje netočne navode koji nisu činjenice. Navest ću vam neke uvodne podatke da bi vam daljnji tekst bio razumljiv. U rujnu mjesecu 1990. godine, sekretarom sekretarijata za NO Osijek imenuje se general, Branimir Glavaš.
Njegova je zadaća bila da organizira i provede aktivnosti i radnje nužne za razdoblje koje dolazi. Da ih posebno ne opisujem, isti ih provodi sukladno ovlastima sekretara vrlo dobro.
Odlukom predsjednika dr Franje Tuđmana od 03. 05. 1991. ustrojava se N.Z. kojom general Glavaš ne zapovijeda. Dana 30. 07. 1991. formiraju se štabovi N.Z. na razini općina.
18. 07. 1991. formira se štab za obranu istočne Slavonije sa zapovjednikom Franjom Peićem. Imenovani je na toj dužnosti bio do 16. 09. 1991. Za to vrijeme obrana je dobro organizirana, sukladno jačini postrojbi i materijalnoj opremljenosti. Također, za to vrijeme zauzete su sve vojarne, ustrojene 3. gbr., 106. pbr. Nakon njega dužnost zapovjednika O.Z.-e preuzima general, Karl Gorinšek.
General Gorinšek 02. 10. 1991. svojom zapovjedi formira zapovjedništvo obrane grada Osijeka i na dužnost zapovjednika postavlja tada majora, Edu Bakarca, načelnik stožera je bio Franjo Čebić, a za koordinatora za teritorij zapovjedništva obrane grada imenovan je general, Branimir Glavaš. Dužnost generala Glavaše bila je da zapovjedništvu grada osigura i stavi na raspolaganje sve ekonomske i ljudske potencijale na zahtjev zapovjednika, što on i čini vrlo efikasno i racionalno. Zapovijedanje obranom grada i odgovornošću za sve što se u gradu događa odgovoran je zapovjednik Bakarac.
Događanja u obrani grada, zapovijedanje, kao i postupke neću opisivati, to će biti jedan od mojih budućih uradaka.
Sa spoznajom o događanjima na obrambenoj crti grada: okupacija Seleša, Ernestinova, Nemetin, Rosinjaća, Antunovc, ugrožena je obrana grada. Predsjednik dr Frano Tuđman smjenjuje Edu Bakarca sa dužnosti zapovjednika grada dana 07. 12. 1991. i na tu dužnost postavlja generala Branimira Glavaša. Sa dužnosti zapovjednika O.Z.-e dana 09. 04. 1992. smijenjen je i general Karl Gorinšek.
Ne trebam posebno obrazlagati da je od tog trenutka obrambena crta stabilizirana, neprijatelj zaustavljen u napredovanju, te je crta ostala nepromijenjena, izuzev okupacije Divoša i Paulin Dvora za što je bilo odgovorno Z.P.-a-
Bakarac u svom istupu na Osječkoj televiziji navodi neistine da je on zaslužan za organizaciju i stabilizaciju obramben crte i za to treba dobiti odličje. Da odličja koja nosi general, Branimir Glavaš nisu zaslužena, da za događanja u gradu koja on navodi, a nisu točna i istinita, okrivljuje generala Glavaša, iako on u to vrijeme nije imao zapovjednu dužnost i sva odgovornost za propuste u organizaciji obrane kao sva negativna događanja koji on navodi odgovoran je on osobno kao zapovjednik u to vrijeme. Po preuzimanju zapovijedanja gradom od strane Branimira Glavaša, obrana grada i organizacija života u gradu dobivaju svoj stvarni smisao.
Da navedem što je Branimir Glavaš učinio na dužnosti koordinatora za teritorij, što je u početku i bila njegova dužnost: skloništa za civile i vojnike su osigurana i uređena, vodoopskrba je izvrsno funkcionirala, opskrba električnom energijom također, grad je bio opskrbljen sa dovoljnom količinom kruha i hrane, zaštita od požara je funkcionirala kao i zaštita od zaraznih bolesti, zdravstveno zbrinjavanje i zaštitu ne moram isticati. S tako organiziranim gradom napor obrane grada u vojnom smislu bitno je smanjen, samo što je trebalo imati znanja, odlučnosti i karaktera da se zapovijeda i snosi odgovornost za svoje postupke što je odlika hrvatskog časnika. Je li takav bio Edo Bakarac, prosudite sami.
Ne pišem ovo da bih veličao lik i djelo generala, Branimira Glavaša, već da pokažem kakvog su karaktera i moralnih vrijednost znatan broj „časnika“ koji su spremni za nezaslužena priznanja i odličja iznositi neistine i laži da bi sebe prikazali kao zaslužne i vrijedne.
Nije Edo Bakarac jedini, danas je popularno u hrvatskom društvu kaljati imena zaslužnih u obrani domovine, iznoseći leži i neistine o hrvatskim braniteljima, što čine i neki saborski zastupnici „Hrvatski branitelji“ za sinekure, novac, odličja i mjesto u povijesti Domovinskog rata koje im ne pripada.
Ovo pišem radi istine, pišem da ne dozvolite da vas predstavljaju u udrugama, da u vaše ime govore, osobe koje vas nisu dostojne, kad je u pitanju domovinski rat i vrijednosti domovinskog rata.
DOMOVINI VJERAN"

Izvor: Stjepan Šerić - fb/Foto: Ilustracija

Izvorni autor: Stjepan Šerić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.