Što je havanski sindrom, misteriozna bolest koja pogađa američke diplomate i obavještajce

29.09.2021. 20:30:00

Američka Središnja obavještajna agencija (CIA) evakuirala je svog agenta iz Srbije zbog tzv. havanskog sindroma, odnosno nepoznatih neuroloških oštećenja koja su u posljednje vrijeme pretrpjeli i brojni drugi zaposlenici američke administracije službujući u inozemstvu

Incident na Balkanu, kako navodi Wall Street Journal, zadnji je u nizu onoga što američki dužnosnici opisuju kao neprestane napade na američke obavještajce i diplomate koji službuju u inozemstvu. Američke vlasti još uvijek nisu detektirale tko su ti napadači, na koji način napadaju američke obavještajce i diplomate i zašto; iako su napori, ako je vjerovati medijskim izvještajima, intenzivirani nakon što se administracija Joe Bidena uselila u Bijelu kuću.

Wall Street Journal piše da incident koji se dogodio obavještajcu CIA-e u Srbiji nije ranije prijavljen, ali se u tekstu ne navodi više detalja, osim toga da su i CIA i State Department odbili komentirati slučaj. Iz srpskih nadležnih službi također nije bilo komentara ovih navoda.

Havanski sindrom dobio je ime po simptomima koje su prvi tijekom 2016. i 2017. godine iskusili američki diplomati na Kubi, a žalili su se na mučninu, vrtoglavicu, glavobolju, neki su čak gubili sluh. Poslije su slični simptomi zabilježeni kod američkih diplomata u Kini, ali i u drugim zemljama. Osim u Srbiji, zabilježeni su u Indiji, Vijetnamu i Austriji, a zbog učestalog pojavljivanja mnogi od njih oklijevaju preuzeti dužnost izvan SAD-a strahujući za svoje zdravlje.

Havanski sindrom dugo vremena bio je predmet intenzivnih spekulacija zbog prirode simptoma i lokacija veleposlanstva na kojima su se događali incidenti, poput Kube i Kine, te šutnje američke vlade. Krajem prošle godine Washington je prvi put službeno ponudio objašnjenje iako ono nije i konačno. Američka Nacionalna akademija za znanost i inženjerstvo objavila je da su simptomi u spektru havanskog sindroma rezultat napada uređajima s usmjerenim mikrovalnim ili radijskim zračenjem.

Međutim odgovorni i dalje tapkaju u mraku istražujući tko bi mogao stajati iza tih napada. Po njihovu uvjerenju, iza svega stoje ruski vojni obavještajci koji usmjeravaju takve uređaje na Amerikance kako bi ukrali podatke iz njihovih računala i mobitela. Konkretnih dokaza još uvijek nema, a slučajevi se množe.

U srpnju ove godine objavljen je podatak da je direktor CIA-e William Burns objavio da se stotinjak službenika CIA-e i članova njihovih obitelji nalazi među 200-tinjak američkih dužnosnika oboljelih od misterioznog sindroma. Objava je uslijedila nakon što su Sjedinjene Američke Države potvrdile da 'energično istražuju' više od 20 slučajeva misterioznog zdravstvenog stanja diplomata i zaposlenika svog veleposlanstva u Beču. Broj pogođenih u Beču čak je veći od prvotnog žarišta u Havani, a među žrtvama su bila i djeca. Zbog nedovoljne posvećenosti problemu CIA je smijenila šefa austrijske ispostave.

Krajem kolovoza putovanje američke potpredsjednice Kamale Harris u Vijetnam kasnilo je tri sata jer se provjeravalo zbog zabrinutosti nakon neobjašnjivog zdravstvenog incidenta potencijalno povezanog s misterioznim havanskim sindromom.

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris u Vijetnamu

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris u Vijetnamu

Izvor: EPA / Autor: MANAN VATSYAYANA / POOL

Mike Pompeo, šef diplomacije u mandatu predsjednika Donalda Trumpa, otkrio je krajem prošle godine da su 'značajna sredstva američke vlade' usmjerena u rješavanje tog misterija kojim je više od 40 državnih zaposlenika bilo pogođeno od 2016. do 2018., a State Department je 2018. otkrio da je zbog sličnih simptoma vratio pojedine diplomate iz kineskog grada Guangzhoua.

Pojedini zaposlenici pogođeni havanskim sindromom mjesecima su bili na bolovanju, a neki su izvijestili da su prije naglog izbijanja simptoma čuli glasnu buku. Posljedice napada su ozbiljne i dugotrajne. Simptome su prijavili i djelatnici u Washingtonu, uključujući incident iz studenog prošle godine u blizini Bijele kuće.

Washington Post u komentaru nakon slučaja havanskog sindroma u Srbiji piše da je frustrirajuće to što su Amerikanci koje se šalje u inozemstvo u vitalne vojne, diplomatske ili obavještajne misije suočeni s nepoznatom opasnošću iz nevidljivih izvora te što američka vlada do sada nije mogla, sa svim svojim mogućnostima, odrediti što uzrokuje tu opasnost. Navode da se odgovorni za napade moraju pronaći i za to adekvatno kazniti, ali prije svega da se moraju zaustaviti štetne emisije. Nacionalna sigurnost ovisi o radu tih dužnosnika, koji su oči i uši Sjedinjenih Država, i neprihvatljivo je to da ih netko pokušava izbaciti iz stroja i da još uvijek nije spriječen u svom naumu.

Izvor: tportal.hr/Foto: TNS

Izvorni autor: Ante Srzić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.