Što je prevozio ukrajinski avion koji je pao u Grčkoj? 'Unutra je bilo 11,5 tona oružja iz Srbije'

18.07.2022. 11:41:00

POGINULO OSMERO LJUDI

Avion je poletio oko 20,40 sati iz Niša i prevozio oko 11,5 tona proizvoda naše namjenske industrije krajnjem kupcu u Bangladešu. Kupac je bilo ministarstvo obrane Bangladeša, rekao je ministar u nedjelju

Osam ukrajinskih državljana, članova posade, poginulo je u padu teretnog aviona koji je u subotu navečer pao u Grčkoj. Ukrajinski teretni avion AN-12 prenosio je 11,5 tona srpskog naoružanja namijenjenog Bangladešu, rekao je u nedjelju srbijanski ministar obrane Nebojša Stefanović. 

Teret su činile minobacačke osvjetljavajuće mine i školske mine, a proizvođač oružja je tvrtka iz Srbije "Valir". Stefanović je odbacio navode da je oružje išlo za Ukrajinu te rekao kako je samo ukrajinska tvrtka vlasnik zrakoplova. Navode je ocijenio "zlonamjernim i štetnim" za Srbiju, koja iako je kandidat za članstvo u EU, odbija uvesti sankcije Rusiji nakon invazije na Ukrajinu, prenosi 24sata .

- Avion je poletio oko 20,40 sati iz Niša i prevozio oko 11,5 tona proizvoda naše namjenske industrije krajnjem kupcu u Bangladešu. Kupac je bilo ministarstvo obrane Bangladeša - rekao je ministar.

On je naglasio da od 2016. godine nije izdana nikakva dozvola za naoružanje iz Srbije za Ukrajinu ili u Rusiju.

- Zrakoplovi kojim se transportira ta oprema velikog su kapaciteta i njih su prije svega proizvodili bivši Sovjetski Savez, a korisnici su Rusija, Bjelorusija i Ukrajina. Ruski i bjeloruski zbog međunarodnih sankcija ne mogu prevoziti naoružanje, a ukrajinski se zbog situacije u toj zemlji ne mogu vraćati u Ukrajinu i tamo slijetati i angažirani su diljem svijeta za prijevoz te robe - rekao je Stefanović novinarima. 

Denis Bogdanovich, direktor tvrtke Meridian čiji je zrakoplov, potvrdio je kako je u njemu bilo osmero članova posade, svi Ukrajinci, te dodao kako pad zrakoplova nije povezan s ratom u Ukrajini. 

'Kako nije pao na naše kuće?' 

Sam prizor pada zrakoplova bio je užasavajuć. Pilot je zbog problema s motorom zatražio hitno slijetanje na zračnu luku u Kavali, no nije uspio sletjeti. Prema snimkama pada, avion se zapalio već u zraku i pao u polje te eksplodirao. Pukom srećom nije pao na okolne kuće, no potrgao je električne stupove zbog čega su okolna sela ostala bez struje. Tijekom noći se čulo još nekoliko eksplozija.

- I dalje se pitam kako nije pao na naše kuće - rekla je jedna svjedokinja, Aimilia Tsaptanova, grčkim novinarima, prenosi Reuters

- Sve je bilo puno dima, i čuo se zvuk koji uopće ne mogu opisati - rekla je. 

Grčke vlasti su na mjesto pada aviona poslale posebne timove, uključujući i vojsku, zbog eksploziva. Ljudima su rekli da ne prilaze i preporučili da ostanu u domovima te da zatvore prozore i vrata zbog dima.

Jedan od vatrogasaca opisao je scenu. 

- Osjećao sam kako mi usnice gore. Bijela prašina je bila posvuda u zraku - rekao je. 

Nakon ispitivanja čestica rezultati su pokazali kako se ne radi o radioaktivnom ili biološki opasnom materijalu. 

Izvor: 24sata/Foto: 24sata.hr/reuters

Izvorni autor: HINA/Tina Ozmec-Ban/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.