‘ŠTO SA SRPSKIM CIVILIMA KOJI SU PROKAZIVALI HRVATE?’ Bulj brine da će novim zakonom dobiti naknade

18.03.2021. 10:58:00

Jučerašnja burna rasprava o Prijedlogu zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, podijelila je saborske zastupnike od kojih su se iznimno oštrom retorikom služili predstavnici oporbe.

Zakonom obuhvaćeni hrvatski i strani državljani

Prema izmjeni postojećeg zakona po kojem će prava moći ostvariti hrvatski, ali i strani državljani uz uvjet da su u trenutku stradanja imali prebivalište u Hrvatskoj, neki od njih shvaćaju kao otvorenu mogućnost zloupotrebe hrvatskih državljana koji su u vrijeme Domovinskog rata bili na neprijateljskoj strani.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved tu mogućnost otklanja uz objašnjenje kako se abolirani vojnici ne mogu “provući” u zakon koji se tiče civilnih žrtava, no Željko Sačić je u ime Hrvatskih suverenista jasno izrazio nepovjerenje.

Sačić: Učinit ćemo sve da se to ne dogodi

“Mi koji smo branili i oslobađali Domovinu, nikome ne osporavamo i ne želimo spriječiti bilo kakvu satisfakciju, ako je i sat vremena s puškom u ruci branio domovinu. Istodobno, učinit ćemo sve što je u našoj moći da nitko tko nije ostvario te slavne, časne uvjete ne može koristit prava koja su propisana Zakonom o hrvatskim braniteljima. Nitko tko je digao ruku na RH, nitko tko je mišlju, djelom i propustom, političkim djelom bio protiv stvaranja i oslobađanja suverene, demokratske, neovisne države Hrvatske ne može apsolutno nikako ostvarivati prava Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata. Kako god to nekome bilo potrebno radi bilo kakvih političkih probitaka”, kazao je za govornicom.

Bulj o civilima koji su se nečasno ponijeli u ratu

Uz Stipu Mlinarića (Domovinski pokret) i Hrvoja Zekanovića (Hrvatski suverenisti), sa prijedlogom zakona o pravima civilnih žrtava rata, ne slaže se ni Miro Bulj koji smatra da je registar agresora na Hrvatsku – nužan.

Bulja zabrinjava dio zakona koji obuhvaća strane državljane, kao i dio srpskih civila koji su u vrijeme rata “prokazivali branitelje i hrvatske civile”.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Photo:Wikipedija t

Izvorni autor: Snježana Vučković/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.