Što se mijenja sad, kad su brzi antigenski testovi dovoljni za potvrdu bolesti? Ovo su pravila za testiranje i samoizolaciju

12.01.2022. 09:54:00

Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a, u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' istaknula je da je s obzirom na incidenciju i prevalenciju bolesti posljednjih tjedana bilo potrebno ići u prilagođavanje epidemioloških mjera

Stoga je odlučeno da se i brzim antigenskim testom može dobiti potvrda o preboljenju covida i nije nužno da svi naprave i PCR test, kazala je Mayer za HRT.

'Nije nužno da svi naprave PCR kako bi im se priznalo da su preboljeli bolest. Kada se dijagnosticira bolest brzim antigenskim testom, nije potrebno potvrđivati to i PCR-om. Upravo se to napravilo zato što je zadnjih nekoliko dana velik pritisak na testiranje PCR-om. Da bi se došlo na red za test PCR-om, čeka se i po nekoliko dana. Brzi antigenski testovi dovoljni su kako bi se potvrdila bolest. Isto tako, može se dobiti potvrda. Ali ta potvrda nije ona klasična EU digitalna covid potvrda koja nam služi za putovanja', izjavila je Mayer.

  •  

Što se tiče brzih antigenskih testova, kaže, novost je da nije nužno da se naprave na punktovima za testiranje, već je od jučer podijeljeno 560.000 testova liječnicima obiteljske medicine, primarnoj zdravstvenoj zaštiti - stomatolozima, ginekolozima, izabranim pedijatrima.

'Svi oni kojima je indicirano da se testiraju, koji imaju simptome ili koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom - važno je da se testiraju', poručila je Mayer.

Također, HZJZ je donio preporuke kada je potrebno testirati se brzim testom, a kada PCR-om. Za neke kategorije uvedeno je testiranje tzv. komercijalnim testovima. To su isto brzi testovi, oni koji se mogu kupiti u ljekarnama, koji služe za kućnu uporabu, ali je važno da oni budu na temelju brisa nosa, a ne sline, dodaje. Pojasnila je da ako ljudi žele npr. putovati i napraviti PCR test, trebat će ih platiti jer to ne ide na trošak HZZO-a. Dodaje da brzi antigenski testovi idu na teret HZZO-a.

  •  

Cijepljenje na Velesajmu

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Velika je novost i skraćenje dana u karanteni i izolaciji. To je povezano s važnošću cijepljenja. Oni koji su se docijepili i primili tri doze, koji su preboljeli covid i cijepili se s dvije doze ili pak jednom ako je proizvođač Johnson te oni koji su preboljeli bolest, a prošlo je manje od četiri mjeseca - izuzeti su od karantene. To su bliski kontakti koji su izuzeti od karantene. Važno je da se i oni testiraju prvi dan od bliskog kontakta te od petog do sedmog dana nakon kontakta. Za tu svrhu mogu koristiti testove za komercijalnu uporabu', pojasnila je Mayer.

Što se tiče epidemioloških mjera koje se odnose na ugostiteljske objekte, nema nekih promjena, osim što će se ondje provoditi češće kontrole.

'I dalje je važno da bude razmak od 1,5 metara između skupina gostiju. Važno je da gosti nose maske dok ne dođu do stola te kada moraju ustati. Potrebno je i da bude dezinficijens za ruke na ulazu u prostor. Osim toga, vrlo je važno provjetravati prostorije. Što se češće prostorije provjetravaju, to je bolje', naglasila je Mayer.

Izvor: tportal.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: An. S.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.