ŠTO SE TO DOGAĐA U SPLITSKOM ZATVORU? Inspektori došli bez najave, evo što su otkrili

10.04.2022. 11:35:00

Sedam osoba iz Ministarstva pravosuđa i uprave nenajavljeno je u četvrtak došlo u splitski zatvor u Bilicama, tijekom kojeg su pregledali dokumentaciju i obavili razgovore s više osoba.

Nije to jedini posjet Bilicama ovih dana. Naime, u ponedjeljak je u posjetu dio načelnik Sektora osiguranja Uprave za zatvorski sustav zbog incidenta u kojem je ozlijeđen zatvorenik, objavila je Slobodna Dalmacija.

Naime, u nedjelju rano poslijepodne zabilježen je incident zbog kojeg su pravosudni policajci upotrijebili sredstva prisile. Zatvorenik je prilikom toga zadobio ozljede jagodične kosti i čela.

Usprkos tome, u papirima stoji da je odbio liječničku pomoć, tako da ozljede nisu evidentirane u medicinskom kartonu, ali su vidljive na licu. Zatvorenik je potpisao izjavu da je pao s kreveta.

Osim spornih okolnosti ozljeđivanja, pojavio se problem i sa samom procedurom postupanja oko pružanja liječničke pomoći te činjenicom da je pravosudnom policajcu utvrđen lom prsta na ruci, što je raspirilo sumnju da se radilo o premlaćivanju.

Protiv njega i još dvojice pravosudnih policajaca je pokrenut stegovni postupak.

To nije jedini problem u zatvoru koji je već odavno problematičan po unosu zabranjenih stvari, pogotovo mobitela.

U zadnje vrijeme su pronađena dva, od kojih jedan kod Denisa Beriše, poznatog dilera sa splitskog područja koji je bio i na meti USKOK-a, ali i crnogorske mafije. Prilikom pretrage polovicom ožujka u starom kruhu je pronađen mobitel. Još je jedan pronađen u ćeliji broj 24, u ambalaži DVD-a.

Također, prije desetak dana M.R. (37), osumnjičen za otmicu, silovanje i ozljeđivanje bivše izvanbračne supruge, izrezao se žiletom po vratu. Nakon što je odveden na hitni prijem KBC-a Split, sanirana mu je ozljeda i pregledao ga je psihijatar te je preporučena hospitalizacija zbog pokušaja suicida. Prebačen je u zatvorsku bolnicu u Zagreb.

Unatoč tim podacima iz Uprave Zatvora u Splitu tvrdili su kako se ne radi o pokušaju suicida, već samoozljeđivanju s lakšim ranama kao posljedicama. Sve nabrojeno dat će dosta posla ekipi izvanrednog nadzora koja je, osim toga, posebno fokusirana i na kršenja radne discipline i “podebljavanje” plaća putnim nalozima.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:spph.hr

Izvorni autor: Slobodna Dalmacija/7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.