Stoltenberg: Ukrajina ima pravo na samoobranu i može prelaziti granice

31.08.2024. 08:10:00

Glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg, izjavio je da Ukrajina ima pravo braniti se čak i ako to znači prelazak na ruski teritorij, ali je istaknuo da odluka o vođenju vojne kampanje u potpunosti leži na Kijevu. U svojoj prvoj reakciji na nedavni ukrajinski upad u rusku regiju Kursk, Stoltenberg je za njemački tjednik Welt am Sonntag pojasnio da je ovaj potez legitiman i u skladu s međunarodnim pravom, koje ne ograničava pravo na samoobranu unutar granica.

"Ukrajina ima pravo braniti se. A prema međunarodnom pravu, to pravo ne prestaje na granici", rekao je Stoltenberg, naglašavajući da NATO nije bio unaprijed informiran o ukrajinskim planovima i da nije sudjelovao u njihovom donošenju.

Stoltenberg je dodao da ukrajinsko napredovanje na ruski teritorij nosi rizike, ali je ponovio da odluka o vojnim operacijama ostaje u rukama Ukrajine. "Predsjednik Zelenski jasno je dao do znanja da operacija ima za cilj stvoriti tampon zonu kako bi se spriječili daljnji ruski napadi s druge strane granice", izjavio je Stoltenberg.

Rusija je opisala ovu operaciju Kursk kao "veliku provokaciju" i najavila moguće odgovore na ukrajinske akcije.

Izvor: 24sata

Izvor: 24sata/Foto:REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Izvorni autor: PDN/24sata/HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.