STOP SRBIJI Stigla prva ‘rampa’ Srbiji iz Bruxellesa. Jasniji su nego ikada!

14.06.2022. 16:52:00

Krajem lipnja  Srbija neće otvoriti nijedno poglavlje u pregovorima s Europskom unijom i to zato što nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji. Ministrica a za europske integracije Jadranka Joksimović potvrdila je da je sve bilo spremno za otvaranje poglavlja 3, ali da do toga neće doći zbog neusklađivanja s režimom restriktivnih mjera EU.

Krajem lipnja u Bruxellesu se održava konferencija na visokoj razini, kojom se završava šestomjesečno francusko predsjedavanje EU. Srpske vlasti nadale su se da bi na tom skupu mogli otvoriti bar jedno poglavlje, ali sada je izvjesno da do toga neće doći. Jadranka Joksimović, ministrica za eurointegracije, izjavila je za RTS da je Srbija spremna za otvaranje novog poglavlja, ali da on neće biti otvoren krajem lipnja, piše Nova.rs.

“Što se nas tiče, mi smo potpuno spremni za otvaranje poglavlja 3 – konkurentnost i inkluzivni rast, međutim, jasno je bilo da ga nećemo otvoriti u lipnju, upravo zbog neusklađivanja s režimom restriktivnih mjera. Nisam baš optimist ni što se tiče drugih, ali ima vremena do kraja godine“, rekla je Joksimovićeva. Ovakav ishod ovogodišnjeg pokušaja da napreduje k EU, za Beograd je bio i očekivan.

Jasne poruke

Da bez uvođenja sankcija Rusiji, Srbija neće moći napredovati prema EU poruka je koja je stizala u više navrata iz Bruxellesa.

I u amandmanima rezolucije Europskog parlamenta, koju je danas usvojio Vanjskopolitički odbor EP, nedvosmisleno se traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji i tako se jasno odredi je li na europskom putu. To je zapravo uvjet za otvaranje poglavlja i bilo kakav napredak Srbije prema EU.

Poziva se Srbija da ponovo procjeni svoju ekonomsku suradnju s Rusijom. Skreće se pažnja i na činjenicu da su i dalje aktivni letovi na relaciji Moskva – Beograd usprkos tome što je zatvoren zrakoplovni prostor EU za letove prema Rusiji. Od Srbije se traži i da prekine svu vojnu suradnju s Rusijom a to se odnosi i na Regionalni rusko-srpski regionalni humanitarni centar u Nišu.

I Plenković govorio o tome

Još početkom lipnja kada se govorilo o posjetu Lavrova Beogradu i hrvatski premijer Andrej Plenković dao je jasno naslutiti u kojem smjeru će se to sve zbivati te je poslao jasnu poruku Srbiji sada mora paziti koju stranu bira i drži te da ovo nije vrijeme za sjediti na dvije stolice.

“Ako Srbija ima ambicije ići prema Europskoj uniji, mora se znati gdje je. Ovo nije vrijeme za sjediti na dvije stolice”, rekao je naš premijer Plenković, što se pokazalo točnim.

Poštivanje europskih vrijednosti

Slično je rekao i ožujku ove godine peed sam početak summita EU.




“Ne može se sjediti na dvije stolice. Postoje situacije kada si ili na pravoj strani povijesti, na pravoj strani prava ili nešto petljaš. Petljati se ovdje ne može“, jasno je poručio hrvatski premijer, naglasivši da se “ne može se biti i za jedno i za drugo”.

“Ako si se odlučio za EU i imaš ambicije da dijeliš neke temeljne vrijednosti onda nikako ne možeš biti na dvije stolice, onda se moraš opredijeliti i poštovati europske vrijednosti“, rekao je Plenković dodajući da je to poruka koju vrlo jasno upućuje Srbiji.

Izvor: dnevno.hr/Foto:fah

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.