Stožer: 146 novozaraženih, dvije osobe preminule, povećan broj hospitaliziranih

31.08.2020. 10:31:00

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije informacije o pandemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

Šef Nacionalnog stožera Davor Božinović objasnio je da su se za ranije presice i priopćenja odlučili kako bi bile manje razlike lokalnih stožera i nacionalnog stožera. Konferencije će biti u 9,30, a priopćenja u 10 sati.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da imamo 146 novih slučajeva pa je aktivno 2650. Od početka epidemije 10.270. U protekla 24 sata 1591 uzorak je testiran. 14 ljudi je na respiratoru. U samoizolaciji su 673 osobe. Dvije su osobe preminule (U Osijeku i Vinkovcima).

Podsjetio je da je danas 189. dan od pojave novog koronavirusa u Republici Hrvatskoj.

“Broj pozitivnih osoba od 25. veljače do danas je ukupno 10.270. Od početka epidemije testirano je ukupno 167.250 osoba, a u protekla 24 sata 1591 uzorak je testiran. Na bolničkom liječenju se nalazi 7434 osobe, a od jučer, odnosno tijekom prošlih 24 sata, 28 novih, a od njih je 14 na respiratoru; u odnosu na jučer novih na respiratoru je četiri”, rekao je Beroš.

“Prosječna dob zaraženih je 45 godina. Povećan je broj hospitaliziranih, većina ima upalu pluća”, kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Alemka Markotić.

Božinović je podsjetio da od danas stupaju na snagu mjere koje su predložile neke županije. Mijenja se odluka o teretanama. Mogu raditi uz primjenu svih epidemioloških mjera, sukladno preporukama HZJZ-a. Uputili su stožerima dopis da ponovno ukažu na mogućnosti iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti u kojem je predviđena mogućnost privremenog zatvaranja objekata u slučaju pojave infekcije.

Donesena je i odluka o zabrani prelaska graničnog prijelaza do 15. rujna, a odnosi se na sve iz trećih zemalja.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da nema nikakvih novih kriterija za testiranje i samoizolaciju. Razgovara se o tome da kod osoba koje se pridržavaju mjera, treba procijeniti rizik i ocijeniti tko treba ići u samoizolaciju. Nekad idu svi, a imali su masku i bili udaljeni više metara.

Božinović je rekao da Zagreb nije tražio uvođenje novih mjera. Grad je, podsjeća, obavijestio, da nema žarišta i da se većinom radi o ljudima koji se vraćaju s odmora.

Ministar Beroš rekao je da su kapaciteti spremni te da će se, ako bude potrebno, vratiti dodatne krevete u KB-u Dubrava.

”Pratimo brojeve i ako se znatno poveća, u stanju smo u nekoliko dana aktivirati dodatne kapacitete”, rekao je.

Na zahtjeve epidemiologa koji traže pomoć u ljudstvu, Beroš je rekao da su svi njihovi zahtjevi opravdani i da će za desetak dana iznijeti prijedloge za pomoć toj struci. Razmišlja se o uključivanju sličnih stručnjaka da im pomognu. Za zahtjev epidemiologa da se njihovi brojevi maknu s TV ekrana Capak je rekao da su tako htjeli pomoći da imaju brojeve. Bit će uklonjeni jer će se ponovno od sutra aktivirati broj 113.

U KB-u Dubrava ponovno otvorena Covid bolnica

U KB-u Dubrava ponovno je otvorena Covid bolnica, a Ivica Lukšić koordinator bolničkog liječenja od Covida-19 rekao je u ponedjeljak za N1 da je prvi pacijent već stigao, spremni su za rast broja zaraženih, a u jesen liječnici ulaze bitno sigurniji zbog stečenog iskustva s pandemijom.

“Sinoć smo imali mladog čovjeka koji ima svoju kroničnu bolest i usto je covid pozitivan i smješten je u našem respiracijskom centru”, rekao je Lukšić gostujući u Novom danu na N1, dodavši da je stanje pacijenta dobro.

Istaknuo je da u jesen ulaze bitno sigurniji i mirniji, upravo zbog iskustva koje su stekli od početka pandemije. Očekujemo daljnji rast broja zaraženih, ali spremni smo, kazao je.

Podaci lokalnih stožera

U Zadarskoj županiji 22 novozaražene osobe koronavirusom

U Zadarskoj županiji u posljednja 24 sata 22 osobe su novozaražene koronavirusom, a uglavnom je riječ o kontaktima ranije oboljelih, izvijestio je u ponedjeljak Županijski stožer Civilne zaštite.

Najviše, 12 novozaraženih, je s područja Zadra, po dvoje iz Benkovca te općina Kali i Zemunik Donji i po jedna osoba s područja općina Kolan, Novigrad, Sukošan i Vir,izvijestio je u ponedjeljak Županijski stožer Civilne zaštite. Novozaražene osobe uglavnom su kontakti dosad oboljelih osoba.

U samoizolaciji je 856 osoba, nadzor je istekao za njih 6297, a tijekom jučerašnjeg dana testirana su 175 uzorka. U Općoj bolnici Zadar ukupno su hospitalizirana 22 bolesnika oboljela od Covida-19, od kojih je dvoje na respiratoru. U protekla 24 sata službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje propisane samoizolacije.

U Istri dva nova slučaja zaraze koronavirusom

U Istri su u zadnja 24 sata potvrđena dva slučaja zaraze koronavirusom, a tijekom nedjelje izliječeno je 18 osoba, izvijestio je u ponedjeljak istarski Stožer civilne zaštite.

“Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 160 uzoraka briseva na Covid-19, od kojih su potvrđene dvije novozaražene osobe. U jednom slučaju radi se o bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe dok se u drugom radi o o ukrajinskoj državljanki koja se došla testirati radi administrativnih potreba, odnosno prelaska granice”, naveo je načenik Stožera civilne zaštite Istarske županije DIno Kozlevac.

U Sisačko-moslavačkoj županiji četiri novooboljela

U Sisačko-moslavačkoj županiji četiri su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19, izvijestio je u ponedjeljak Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije.

“Jedna osoba je s područja grada Siska, dvije iz grada Kutine te su kod navedenih osoba poznati izvori zaraze. Kod osobe s područja općine Dvor, epidemiološka obrada je u tijeku”, navodi Stožer.

* Uskoro više…

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.