Stožer najavio presicu; prijavljeno preko 50 novih slučajeva, najviše novozaraženih u Zagrebu i Splitu

13.07.2020. 11:54:00

Dolaze podaci o novozaraženima iz županijskih stožera

Koronavirus je ušao u dom za starije osobe u Zagrebu, javlja više hrvatskih medija danas, pozivajući se na neslužbene informacije. Portal Dnevnik neslužbeno doznaje da se radi o Domu za starije osobe Centar, gdje su navodno zaražene dvije socijalne radnice i jedna zaposlenica u administraciji. Zasad nema korisnika doma zaraženih koronavirusom.

Jučer je na razini Hrvatske zabilježen primjetan pad broja novozaraženih u odnosu na prethodne dane. Prema službenim podacima, zabilježeno je 50 novih slučajeva, dok je u subotu otkriveno rekordnih 140 slučajeva.

Ipak, županijski stožeri civilne zaštite jučer su prijavili nekoliko desetaka novozaraženih više, a razlika u podacima objašnjava se izostankom koordinacije između Nacionalnog i lokalnih stožera.

Vikendom se manje testira

Treba spomenuti i to da se tijekom vikenda provodi manje testiranja, pa su službeni brojevi novozaraženih često niži nego radnim danima. Prema jučerašnjim podacima, broj trenutno oboljelih, aktivnih slučajeva u Hrvatskoj dosegao je 1117. Na bolničkom liječenju su 132 osobe, s tri pacijenta na respiratoru. Tijekom 24 sata sa subote na nedjelju testirano je 763 osoba. Za usporedbu, u istom razdoblju između petka i subote u Hrvatskoj su obavljena 1322 testiranja.

Novi službeni podaci Nacionalnog Stožera civilne zaštite RH trebali bi doći u 14 sati, kada će se održati konferencija za medije. U međuvremenu pristižu informacije iz lokalnih stožera, koji javljaju o povećanom broju zaraženih u nekoliko županija.

Grad Zagreb: 12 novozaraženih

Tijekom vikenda u Zagrebu je bilo 67 osoba pozitivnih na koronavirus, dok ih je u nedjelju registrirano samo 12, rečeno je na konferenciji za medije gradskog Stožera civilne zaštite. Vjekoslav Jeleč, pročelnik gradskog Ureda za zdravstvo, kazao je da je epidemiološka situacija pod kontrolom. Izvijestio je i da su tijekom vikenda u Zagrebu bila dva poroda majki pozitivnih na koronavirus.

U posljednja tri dana u Zagrebu je objavljeno ukupno 967 testiranja. U izolaciju je poslano 295 osoba, pa je sada pod tom mjerom 908 osoba. Oko 70 posto novih pozitivnih su osobe koje su već bile u samoizolaciji kao kontakti ranije zaraženih.

Splitsko-dalmatinska: 13 novozaraženih

Na području Splitsko dalmatinske županije danas je otkriveno 13 novooboljelih osoba pozitivnih na Covid infekciju, javljaju iz županijskog Stožera civilne zaštite. Uz 13 novooboljelih osoba, otkriveno je da je pozitivan i jedan državljanin Republike Austrije. Od 13 novooboljelih, sedam osoba je iz Splita, dvije su iz Trogira, dok je po jedna iz Kaštela, Solina, Gradca i iz Trilja. Deset novozaraženih kontakti su prethodno oboljelih osoba, dok se preostale tri osobe epidemiološki obrađuju.

Vukovarsko-srijemska: 11 novozaraženih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata registrirano je 11 novopozitivnih osoba na Covid-19. Od toga su četiri osobe iz Ivankova, četiri iz Starih Mikanovaca, dvije iz Đeletovaca i jedna iz Vinkovaca). Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije dosegao je 118, od kojih su 43 osobe izliječene. Trenutno su u županiji dvije osobe hospitalizirane. Među oboljelima su i dvije medicinske sestre/tehničar.

U protekla 24 sata testirane su 33 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3146. U samoizolaciji na području županije nalazi se 336 osoba. Među njima je i 40 zdravstvenih radnika od čega osam liječnika i 27 medicinskih sestara/tehničara, javlja županijski Stožer.

Osječko-baranjska: 8 novozaraženih

Tijekom posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek obrađena su 104 uzorka, od kojih je osam pozitivno na koronavirus. Riječ je o po dvije osobe iz Našica i Drenja te po jednoj iz Osijeka, Đakova, Petrijevaca i Šaptanovaca. Kontakti novozaraženih stavljeni u samoizolaciju, pa se u samoizolaciji sada nalaze 553 osobe, od kojih je 13 novih. U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 26 pacijenata, od kojih se troje nalazi na respiratoru.

Zadarska: 3 novozaražena

Na području Zadarske županije tri su novooboljele osobe, izvijestio je jutros Stožer civilne zaštite Zadarske županije. Na COVID 19 odjelu Opće bolnice Zadar hospitalizirano je šest bolesnika. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 96 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 465 osoba. Od početka pojave zaraze iz samoizolacije su izašle 4204 osobe.

Primorsko-goranska: 4 novozaražena

U Primorsko-goranskoj županiji registrirane su četiri novozaražene osobe u posljednja 24 sata, javljaju mediji.

Ličko-senjska: nema novozaraženih

Peti dan za redom u Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba od COVID-19. Ukupno je oboljelo 30 osoba od COVID-19 od čega je 8 aktivnih slučaja, 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 11 osoba uzimanjem uzoraka od čega je pristiglo 9 negativnih rezultata testiranja a za 2 se čekaju rezultati. Do danas testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 723 osobe.

Istarska: nema novozaraženih

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 95 uzoraka briseva na COVID-19 i svi su negativni. Među njima su i 42 uzorka briseva dostavljenih iz Doma za starije i nemoćne osobe “Atilio Gamboc” u Umagu. Trenutno je u mjerama samoizolacije 212 osoba.

Zagrebačka: nema novozaraženih

U posljednja 24 sata na području Zagrebačke županije nema novooboljelih, a jedna je osoba izliječena. Trenutno su na području Zagrebačke županije trenutno aktivna 62 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 136 osoba, dok ih je osam preminulo.

Izvor: Telegram.hr/ Foto:PIXSELL

Izvorni autor: Vedran Vrabec

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.