STOŽER: “Provjerit ćemo je li bilo kršenja mjera na Bandićevom pogrebu, moguće prekršajne i kaznene prijave”

05.03.2021. 13:30:00

Na tjednoj bazi imamo povećanje broja zaraženih više od 15 posto, rekao je Krunoslav Capak. Po 14-dnevnoj incidenciji Hrvatska je na četvrtom mjestu, bolje od Hrvatske su Finska, Njemačka i Danska, a najgora je u Europskoj uniji Češka, dodao je.

Stopa smrtnosti na milijun stanovnika iznosi 1365, a Hrvatska je po visini te stope na 18. mjestu Europske unije, rekao je Capak.

1227 je prijavljenih sumnji na nuspojave, 71 za Modernino, 238 za AstraZenecu i 916 za Pfzerovo cjepivo, dok su dvije prijave na nuspojave od nepoznatog proizvođača, kazao je.

O cijepljenju

Blagi porast na tjednoj razini podsjetnik su svakodnevni da naš odnos i odgovor na epidemiju nije ni blizu na kraju. Pojava tih varijanti, kako britanskih, južnoafričkih ili njujorških u trenutku može preokrenuti naš dobar epidemiološki rezultat, rekao je Beroš, dodavši da se kontinuirano mora raditi na mnogim aspektima kako bi se epidemiološka situacija održala na dobroj razini, kao što je daljnje procjepljivanje, piše N1.

Beroš je rekao i to da se 46635 građana prijavilo za cijepljenje.

Apsolutno moramo kontinuirano raditi na povećanju dostupnosti cjepiva. U tom kontekstu možemo sagledavati i početak procjene ruskog cjepiva, to otvara vrata nabavi još jedne vrste cjepiva u Hrvatskoj, rekao je Beroš.

O sprovodu Milana Bandića

Bilo je opet riječi o sprovodu Milana Bandića. “Organizacija događaja je na razini gradskog stožera civilne zaštite. Ono što se vidjelo iz medijskih izvješća je da se tamo okupio puno veći broj ljudi, nego što je propisano odlukom Nacionalnog stožera, a moguće da je to veći broj od onoga što su očekivale i gradske vlasti. Grad Zagreb je jučer izdao pismeno priopćenje. Što se tiče policijskog dijela posla, taj događaj je prošao bez incidenata, ali što se tiče posla koji je u nadležnosti civilne zaštite, to je nešto što ima svoju proceduru i o tome će nadležne službe, odnosno služba inspekcije u Ravnateljstvu civilne zaštite razmišljati i donijeti eventualne odluke. U ovom trenutku ne mogu prejudicirati što će biti njihove odluke, ali mogu načelno reći da inspektori, ukoliko se utvrdi kršenje mjera, mogu izdati prekršajnu prijavu ili optužni prijedlog nadležnom sudu. To je odluka inspektora koji su samostalni u svom radu, a ja očekujem da će oni taj posao obaviti u najkraćem mogućem roku”, rekao je ministar Davor Božinović.

O odobrenju ruskog cjepiva

“Radi se o postupnom procesu, sve ovisi o tome koliko će brzo dokumentacija biti dostavljena. To može biti i u roku mjesec dana, ali sve ovisi o brzini dostave dokumentacije. Interventni uvoz je uvijek opcija, ali uskoro ćemo dobiti daljnje informacije o tome koja dokumentacija fali pa će se onda odlučiti o tome koliko čekati EMA-u. I mi smo zatražili dokumentaciju koja bi nam omogućila da napravimo interventni uvoz”, rekao je Capak

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:HINA/ Dario GRZELJ/ ua

Izvorni autor: N1/Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.