Stožeri objavljuju podatke: prešli smo 40, u Zagrebu samo 4 nova slučaja

14.07.2020. 12:31:00

Dolaze podaci o novozaraženima iz županijskih stožera

U ponedjeljak su zabilježena 53 nova slučaja zaraze koronavirusom, a danas polako pristižu novi podaci iz lokalnih stožera. Prije podneva brojka je već prešla 40. Inače, jučer je na snagu stupila mjera prema kojoj je obavezno nošenje zaštitnih maski u trgovinama, a propisani su i posebni koraci koje moraju poduzeti organizatori okupljanja na kojima se očekuje više od 100 ljudi. Danas su objavljene prognoze o mogućem razvoju zaraze u Hrvatskoj. Kako je doznao Jutarnji list, vladin Znanstveni savjet za koronavirus procjenjuje da ćemo, ako nastavimo ovako, kroz tri tjedna imati “povećanje broja oboljelih za onoliko koliko smo imali ukupno u prvom valu, odnosno više od dvije tisuće”. Također procjenjuju da bi za mjesec i pol moglo biti i pet tisuća oboljelih. Najblaža projekcija, u kojoj se građani pridržavaju mjera, na sadašnje brojke novog vala predviđa još do dvije tisuće oboljelih.

Iskustvo iz faze naglog širenja virusa u ožujku i travnju pokazuje kako je broj novoregistriranih slučajeva dan nakon vikenda često niži nego tijekom ostatka tjedna, vjerojatno zbog smanjenog broja obavljenih testova. Prema tome, danas bismo mogli vidjeti povećan broj novih slučajeva zaraze. Službene informacije o tome koliko je zaraženih otkriveno u Hrvatskoj u posljednja 24 sata dobit ćemo u 14 sati, kada će biti održana konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite RH. No, podaci županijskih stožera već su počeli pristizati, pa ćemo i prije toga imati predodžbu o dnevnim razmjerima širenja zaraze.

Osječko-baranjska: 10 novih

Hrvatski zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Klinički bolnički centar Osijek testirali su tijekom posljednja 24 sata ukupno 171 uzorak. Deset od njih je bilo pozitivno na koronavirus. Riječ je o sedam osoba iz Đakova, dvoje iz Osijeka te jednoj iz Valpova. Epidemiolozi su u razgovoru s novooboljelima prikupili podatke o njihovim kontaktima te je u izolaciju stavljen 91 novi kontakt oboljelih. Trenutno se na području te županije u samoizolaciji nalazi 478 osoba. U KBC-u Osijek hospitalizirano je 25 oboljelih od kojih je četvero na respiratoru.

Primorsko-goranska: 9 novih

U Primorsko-goranskoj devet je novozaraženih osoba. Među njima je sedam pomoraca, te dvije osobe vezane uz dentalnu medicinu.

Vukovarsko-srijemska: 9 novozaraženih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata devet je novih pozitivnih osoba na Covid-19. Riječ je o šest osoba iz Ivankova, te po jednoj iz Cerića, Nuštra i iz Otoka, javlja županijski Stožer. Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 127, od kojih su 44 osobe izliječene. Trenutno su u županiji tri osobe hospitalizirane zbog Covid-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 137 osoba, pa je ukupno testiranih do sada na području ove županije 3483. U samoizolaciji se nalazi 376 osoba. Među pozitivnima na Covid-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji nalazi se pet zdravstvenih radnika – jedan liječnik i četiri medicinske sestre i tehničara. U samoizolaciji su ukupno 32 radnika iz sustava zdravstva.

Istarska županija: 6 novih

U Istarskoj županiji šest je novozaraženih koronavirusom, javlja Glas Istre. Jedna od zaraženih osoba je slučaj “uvezen iz Zagreba”, dok su troje kontakti ranije zaraženih osoba. Za preostale dvije osobe u tijeku je epidemiološka obrada.

Zadarska: 5 novih

Pet je novooboljelih osoba na području Zadarske županije, u samoizolaciji je 418 stanovnika, a u tijeku je i traženje kontakata zaraženih osoba, javlja portal E-Zadar. S današnjim danom izliječene su četiri osobe pa ukupan broj ozdravljenih od početka pojave bolesti iznosi 98. U ovom trenutku na području te županije su 52 aktivna slučaja. U zadarskoj bolnici se nalazi pet pacijenata.

Grad Zagreb: 4 nova

Grad Zagreb od danas bilježi četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. Priopćio je to na konferenciji za novinare Stožera za civilnu zaštitu šef Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr, Andrija Štampar” Zvonimir Šostar. Dodao je kako su u protekla 24 sata testirane su 404 osobe.

Splitsko-dalmatinska: 2 nova

Na području Splitsko-dalmatinske županije u posljednjih 24 sata testirano je 214 ljudi, a dvoje od njih je pozitivno na koronavirus. Uz jednu novooboljelu osobu s područja Splitsko dalmatinske županije, pozitivna na Covid infekciju je i jedna osoba s područja Osječko baranjske županije koja je testirana u Splitu.

Brodsko-posavska: 2 nova

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije dvije su nove pozitivne osobe na virus SARS-CoV-2 što je najmanji broj u posljednja dva tjedna. Radi se o osobama koje su kontakti već ranije potvrđenih pozitivnih osoba, a u tijeku je epidemiološka obrada njihovih kontakata. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 127, dok je broj aktivnih slučajeva 77. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 497 osoba.

Šibensko-kninska: 1 novi

U Šibensko-kninskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. riječ je o mlađoj muškoj osobi s područja Vodica. Trenutno je 30 aktivnih slučajeva koronavirusa u županiji, a od ukupnog broja oboljelih dvije osobe se i dalje liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije su trenutno 124 osobe.

Zagrebačka: 1 novi

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do utorka u 11 sati evidentirano je 207 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o jednoj osobi više, a jedna je osoba više izliječena. Također, jedna osoba je preminula 11.07.2020. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivan 61 slučaj. Do sada je ukupno izliječeno 137 osoba, a 9 ih je preminulo.

Požeško-slavonska: nema novozaraženih

U Požeško-slavonskoj županiji danas nema novozaraženih. Na tom je području trenutno ima 75 aktivnih slučajeva zaraze korona virusom. U kućnoj izolaciji se nalazi 70 osoba te je 5 osoba hospitalizirano. Na posljednjem testiranju bilo je 186 uzoraka, dok je ukupno dosad testirano 2727 uzoraka.

Ličko-senjska: nema novozaraženih

Šesti dan za redom u Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba od Covida-19. Od 30 do sada zaraženih, osam je aktivnih slučajeva, 21 osoba izliječena, a jedna je umrla. U posljednja 24 sata testirano je 18 osoba. Do danas je testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 741 osobom.

Virovitičko-podravska: nema novozaraženih

Na području Virovitičko-podravske županije nema novooboljelih od koronavirusa. Prema podacima Stožera civilne zaštite, u posljednja 24 sata testirano je 29 osoba, čiji nalazi su bili negativni. Do sada su obrađena ukupno 1623 uzorka. Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije 18 je osoba zaraženo koronavirusom. Od toga, osam osoba je trenutno zaraženo, devetero se oporavilo, dok je jedan muškarac preminuo, objavljeno je na Facebook stranici te županije.

Međimurska županija: nema novozaraženih

U protekla 24 sata u Međimurskoj županiji testirane su 62 osobe, i svi su nalazi negativni. Međimurje je tako bez novooboljelih već 22. dan, te se trenutno u Međimurskoj županiji samo jedna osoba administrativno vodi kao zaražena. U priopćenju lokalnog Stožera napominje se da je riječ o osobi koja ima prebivalište u toj županiji, iako živi i radi u Zagrebu. Epidemiološka situacija u Međimurju u ovome trenutku je iznimno dobra i nema razloga za zabrinutost, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

Izvor: Telegram.hr

Izvorni autor: Vedran Vrabec, Zdravka Grund

Autor: