Strah od naoružanja raste zbog raskinutog ugovora za francuske podmornice: "Licemjerje, laž"

19.09.2021. 10:30:00

Licemjerje, prijezir, laž, riječi su koje je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian u subotu opisao "ozbiljnu krizu" svoje zemlje sa SAD-om i Australijom, koje su otkazale mega-ugovor za francuske podmornice.

Australski premijer Scott Morrison rekao je u nedjelju kako razumije razočarenje Francuske što je Canberra raskinula ugovor o prodaji podmornica u korist savezništva sa SAD -om i Velikom Britanijom, ali je naglasio potrebu Australije da zaštiti svoje interese.

- Naravno da je to veliko razočaranje za francusku vladu i to razumijem. Međutim, kao i svaka druga suverena država, Australija uvijek mora donositi odluke koje su u našem suverenom nacionalnom obrambenom interesu, rekao je Morrison na konferenciji za novinare u Sydneyju.

Australija, Velika Britanija i SAD objavile su u srijedu formiranje trilateralnog sigurnosnog saveza AUKUS radi jačanja obrambene suradnje u Indo-Pacifiku, koji predviđa flotu nuklearnih podmornica koje će Australija izgraditi uz pomoć SAD-a.

Kao rezultat ove odluke, Canberra je odustala od 40 milijardi dolara vrijednog ugovora s francuskom tvrtkom o izgradnji podmorničke flote, na što je Pariz burno reagirao i povukao svoje veleposlanike.

Licemjerje, prijezir, laž, ovim je riječima francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian u subotu opisao "ozbiljnu krizu" svoje zemlje sa SAD-om i Australijom, koja je otkazala mega-ugovor za francuske podmornice i odlučila se za izgradnju nuklearnog naoružanja, a regija se boji da bi mogla potaknuti utrku u naoružanju.

Prije povratka u Pariz, francuski veleposlanik u Australiji Jean-Pierre Thebault opisao je Canberrinu odluku o nabavi podmornica kao "veliku pogrešku" jer nije riječ o ugovoru već o "partnerstvu temeljenom na povjerenju, međusobnom razumijevanju i poštenju".

Novo tripartitno partnerstvo kritizirala je i Kina, najveća sila u Indo-Pacifiku, a malezijski premijer odgovorio je predviđanjem da će to potaknuti regionalnu utrku u naoružanju.

Izvor: PDN/24sata/Foto:Pixabay (ilustracija)

Izvorni autor: PDN/24sata

Autor: