Štrajk blizu kraja?! Davali su si 'pet', a Vlada će njima - šest?

02.12.2019. 11:06:00

16 DANA BEZ ŠKOLE U Vladi su jučer razgovarali i o koeficijentima. Pregovori se nastavljaju danas od 14.30 sati Snimili smo predstavnike sindikata ih kako se pozdravljaju s 'give me five' iza ugla

Pregovore ćemo nastaviti, očekujemo da će konačno i završiti. Molim vas da nas ništa više ne pitate. Dogovorili smo se da nećemo detalje iznositi u javnost, rekao je predsjednik Sndikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

Kako smo doznali, pregovori sindikata i Vlade nastavljaju se danas od 14.30 sati.

- Ne moramo ići na referendum. Nema nikakvog razloga ponovno, jer bi to produljilo štrajk. Predstavnici sindikata će se sastati i raspraviti o ponudi - rekao je čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

Držali ih u sobi bez grijanja

Sindikati su u nedjelju u Vladu ušli u 15 sati, ali pregovori satima nisu počinjali. Sindikati i predstavnici Vlade satima su sjedili u dvije odvojene prostorije.

Iz Vlade kažu da su ih primili nešto prije 18 sati, a sindikati su nam potvrdili da su prošli sati prije nego su se sastali s premijerom. Dodali su i da su satima čekali u sobi bez grijanja, a da im se nitko nije obratio.

'Give me five' iza ugla

Pojavila se i neslužbena informacija da je sindikatima ponuđeno da će koeficijente podići u dva navrata, tri pa opet tri posto, no sindikati su tu informaciju demantirali.

- Sve drugo, ništa do sutra, do završetka pregovora - odgovorio je Mihalinec na pitanje novinara ne može li reći nešto, zbog javnosti, prvenstveno učenika i njihovih roditelja, za koje je ovo važna tema.

Upitan pak znači li to da Vlada kreće s represivnim mjerama, prvenstveno zabrane štrajka, rekao je kako, da je tako, pregovora ne bi ni bilo.

Nakon izjava, sindikalna je družina zamakla je iza ugla Vlade, gdje su si podijelili ‘give me five’ čestitke, što može značiti da su jako zadovoljni s jučer odrađenim sastankom.

Plenković otkazao Madrid

Dok se pregovaralo, sindikalci su svako malo izlazili na dvorište Vlade i međusobno se konzultirali. Do 21.30 sati, kad su izašli iz Vlade, ništa nije bilo završeno.

Zabrane štrajka očito neće biti, sudeći po onome što je Mihalinec rekao. Kad su dolazili na sastanak, ponovili su kako razgovarati mogu isključivo o povećanju koeficijenta za 6,11 posto. Danas počinje deveti tjedan štrajka i 16. je dan bez nastave.

Spominje se i mogućnost “ponavljanja” školske godine, no bez izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju, takav scenarij nije moguć. Zbog pregovora s sindikatima, premijer Plenković otkazao je danas put na UN-ovu konferenciju o klimatskim promjenama u Madridu.

Izvor: 24sata/ Foto: Patrik Macek/PIXSELL/24sata

Izvorni autor: Ana Dasović, Emirat Asipi, Bojana Mrvoš Pavić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.