Stranci mogu slobodno u RH, a Hrvati u druge zemlje uz samoizolaciju, čak i uz potvrdu da su zdravi

11.05.2020. 21:37:00

Hrvatska očekuje od drugih država da joj vrate istom mjerom. I stranci koji se vraćaju u svoje zemlje nakon boravka u RH nakon dolaska kući moraju u samoizolaciju.

Hrvatska se gotovo potpuno otvorila za strance, i to samo u jednom danu. Za razliku od državljana EU i državljana nekih trećih zemalja, ponajprije BiH i Srbije, koji mogu slobodno u Hrvatsku ako ovdje žele provesti vikend ili dulji odmor ili doći na poslovni sastanak te zbog obiteljskih razloga, hrvatski državljani ne mogu nikamo bez mjere samoizolacije na odredištu ili čak bez potvrde o tome da su zdravi.

Dogovor Hrvatske i Slovenije No Hrvatska sada očekuje od drugih država da joj vrate istom mjerom i da i mi možemo slobodno putovati. Ali do nedjelje poslijepodne ni jedan takav dogovor nije bio postignut.

Vrlo je jasno, može se doći u hotel, kamp, privatni smještaj, u restoranima se može jesti i unutra i vani. Može se uzeti brod u najam i otići na jedrenje, marine su otvorene. Hrvatska od danas diše turistički, kazao je u nedjelju ministar Gari Cappelli.

O ulasku u Hrvatsku na graničnim prijelazima odlučuje granična policija, sukladno napucima i propisanim epidemiološkim mjerama, objasnio je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Na pitanje je li plaćeni apartman ili hotel u Hrvatskoj dovoljan razlog za ulazak u zemlju, Božinović je rekao: "Naravno, uz pridržavanje svih mjera koje će na granici dobiti u pisanom obliku. Prema našim informacijama, svi koji ulaze u Hrvatsku na graničnom prijelazu ostavljaju te lefonski broj".

U nešto više od 24 sata otkako je Hrvatska prva u EU započela s popuštanjem mjera pri ulasku, državnu je granicu prešlo 667 stranih državljana. Najviše ih je došlo iz Slovenije (285), zatim Austrije (23) te Italije, Češke i Njemačke.

Što se tiče dolazaka iz trećih zemalja, došlo je 60 osoba. 44 iz Bosne i Hercegovine te 16 iz Srbije, a razlozi njihova dolaska su obiteljske prirode. No stranci koji se vraćaju u svoje zemlje nakon boravka u Hrvatskoj imaju problema pri dolasku kući jer moraju u samoizolaciju, piše Večernji list.

Izvor: Direktno.hr/Foto:Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Izvorni autor: bl/Marina Borovac, Sandra Veljković/Večernji list

Autor: