Strašni zločini srpske vojske – Kosovo priprema veliku tužbu za genocid

08.05.2021. 17:46:00

Nakon ratnih zločina i genocida u Hrvatskoj i BiH, srpska vojska je nastavila pokolje, masovna ubijanja i velika etnička čišćenja na Kosovu. Stotine tisuća Albanaca je protjerano iz svojih domova pod prisilom srpske vojske, te brojnim zločinima nad velikim albanskim obiteljima, ženama, starcima i djecom.

Glasnogovornica Vlade Kosova Rozafa Kelmendi izjavila je da će tužba za genocid protiv Srbije biti podnesena pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) prije kraja 2022. godine.

Ona je navela da je za to potrebna velika priprema, prenosi klix.ba.
“Prije početka izrade tužbe potrebno je finalizirati plan rada koji sadrži mnoge tehničke aspekte koji su uključeni u ovaj plan”, rekla je ona. Kazala je kako nemaju točan datum za podnošenje tužbe, ali smatraju da je ne mogu podnijeti prije kraja sljedeće godine.
“Smatramo da je na Kosovu bio genocid i pokušat ćemo to dokazati. U ovoj prvoj fazi nije prikladno govoriti o posljedicama takve moguće presude”, rekla je glasnogovornica vlade.
Kazala je da se sada bave pitanjem nadležnosti i unutarnjim i vanjskih analizama domaćih i međunarodnih stručnjaka.
“Proces tužbe Srbije za genocid je dug, složen i vrlo osjetljiv proces pa će trebati vremena”, dodala je glasnogovornica kosovske vlade.

Država Srbija je sustavno prikrivala dokaze o ubojstvima uklanjanjem tijela, premještanjem tijela iz masovnih grobnica u individualne grobove, spaljivanjem tijela i uklanjanjem ili zamjenom odjeće i osobnih stvari da bi se otežao proces identifikacije. U više od desetak mjesta gdje su izvršena masovna ubojstva državne su snage pokušale prikriti dokaze uništavajući ili uklanjajući tijela.

Rat na Kosovu – nastavak srpske priče iz Hrvatske i BiH
Dokumentacija Fonda za humanitarno pravo pokazuje da je na Kosovu bilo 23.000 žrtava rata, od čega 20.800 Albanaca, a ogromna većina su civili. To znači da su 90% ubijenih na Kosovu po nacionalnosti Albanci. Kao i u Hrvatskoj i BiH, među ubijenima je bio vrlo velik broj civila, a na Kosovu je to bilo najizraženije, kao plod sustavne promidžbe i mržnje koja je desetljećima u Srbiji bila pažljivo građena od političara, medija i cjelokupnog društva.
Tako je nacionalistička Srbija, na krilima rehabilitiranog zločinačkog i fašističkog četništva, povela svoj treći rat u deset godina: prvo 1991. općim napadom i okupacijom trećine Hrvatske, zatim 1992. općim napadom na BiH i okupacijom 70% teritorija, te konačno nakon Daytona i napadom na Kosovo 1996. godine.
Sva tri rata Srbija je povela s ciljem genocida i nestanka Hrvata, Bošnjaka i Albanaca na teritorijima koje je zauzela srpska vojska.
Kosovo je bilo samo nastavak priče iz Hrvatske i BiH.
Strašni zločini srpske vojske nad Albancima imaju elemente genocida?

Kosovo je etnički očišćeno od Albanaca, na jednak način kao okupirani dio Hrvatske (tzv. Krajina) od Hrvata. Prognano je stotine tisuća Albanaca, s ciljem da se više nikada ne vrate na Kosovo, po istom obrascu srbijanskih zločina i genocida u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Država Srbija je, po starom povijesnom obrascu, mnogo investirala na stvaranju nekakve protuteže za svoje velike ratne zločine (jednako kao što čini danas primjerice za Srebrenicu ili Vukovar), te ratnu kampanju baziranu na strategiji „spaljene zemlje“ s ciljem da se promijeni etnička struktura Kosova masovnim progonom Albanaca.

Slijedi nepotpun popis pokolja koje su počinile srpska vojska i policija tijekom Kosovskog rata:

*pokolj u Suvoj Reci— ubijeno 48 albanskih civila, među njima mnogo djece
*pokolj u Račku— 45 albanskih seljaka ubile su srpske snage
*pokolj u Podujevu— ubijeno 14 civila, uključujući žene i djecu
*pokolj u Velikoj Kruši— prema procjenama Suda, u ovom su pokolju specijalne jedinice srpske policije ubile 42 osobe. Human Right Watch navodi da je ubijeno preko 90 osoba. Također, postoje izvješća o masovnom silovanju albanskih žena.
*Drenički pokolj- ukupno je identificirano 29 žrtava pokolja
*pokolj u Gornjem Obrinju- 18 tijela je nađeno, ali je više ljudi ubijeno u pokolju
*pokolj u Ćuškoj— imenom i prezimenom poznata je 41 žrtva pokolja
*pokolj u Beloj Crkvi— 62 ustanovljene žrtve
*pokolj u Orahovcu— preko 200 albanskih civila je ubijeno
*pokolj u zatvoru Dubrava- čuvari su pobili oko 70 albanskih zatvorenika
*pokolj u Pustom Selu- 106 kosovskih Albanaca pogubljeno je po kratkom postupku
*pokolj u Trnju- prema izvješćima, ubijeno je između 24 i 36 kosovskih Albanaca
*pokolj u Vučitrnu- srpska je policija ubila preko 100 kosovskih izbjeglica u blizini Vučitrna

Veliko zlo koje je Srbija posijala na prostorima država Hrvatske, BiH i Kosova plod je samo jedne želje – stvaranja etnički čiste Velike Srbije bez drugih naroda ili s njihovim minimalnim udjelom.

Kosovo se nada da će tužba za genocid postati jednog dana i presuda, da se nikada ne zaboravi zlo koje je krenulo iz Beograda prema drugim narodima. Jer danas srpska diplomacija, uz pasivnost hrvatske diplomacije, agresivno želi promijeniti tijek događanja u ratovima 1990-ih u svoju korist.

Kosovo to neće dozvoliti, zato i dolazi velika priprema tužbe.

Izvor: narod.hr/PDN/Foto:fah

Izvorni autor: narod.hr/klix.ba

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.