Stravična eskalacija sukoba na Bliskom istoku, Gaza bez struje. Netanyahu pristao na formiranje izvanredne vlade

11.10.2023. 17:19:00

Peti je dan eskalacije nasilja na Bliskom istoku. Militanti Hamasa u subotu u ranim jutarnjim satima ispalili su projektile na Izrael, a broj žrtava od tog trenutka ne prestaje rasti, piše Dnevnik.hr.

  • Peti je dan od Hamasove paljbe na Izrael
  • Broj žrtava u Gazi i Izraelu prešao tisuću
  • Gaza je ostala bez struje
  • Izraelski premijer i oporba dogovorili formiranje izvanredne vlade

Tijek događaja pratite u nastavku:

16:55 Ujedinjeni narodi izvijestili su da je u zračnim napadima ubijeno devetero ljudi koji su radili s UN-ovom Agencijom za palestinske izbjeglice UNRWA.

16:40 Francuska vlada priopćila je da je od subote porastao broj antisemitskih djela, uključujući maltretiranje židovske djece u školama.

16:32 Ruski predsjednik Vladimir Putin prozvao je SAD, tvrdi da su "zapalili Bliski istok" slanjem vojne pomoći.

16:20 Obitelj otete Nijemice Shani Louk koja živi u Izraelu prozvala je njemačku vladu, tvrde da je Shani živa, ali u kritičnom stanju.

Formira se izvanredna vlada

16:07 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pristao je formirati izvanrednu vladu s oporbom kako bi se osnažilo donošenje odluka o sigurnosti.

Vladi će se pridružiti bivši šef vojske i ministar obrane Benny Gantz.

15:59 Zrakoplovi koji lete kompanijom Air Srbija prema Izraelu gotovo su puni. Brojni Izraelci vraćaju se u domovinu kako bi sudjelovali u obrani svojih domova.

15:57 Sigurnosni i obrambeni analitičar Michael Clarke komentirao je izraelsku ofenzivu i javno mnijenje koje bi se moglo stvoriti, a koje nejde u korist Izraelu.

14:57 Izraelska vojska je objavila da su se oglasile sirene u središnjem Izraelu.

Emanuel Fabian, vojni dopisnik Times of Israel, rekao je da je središnji Izrael "pod raketnim napadom".

14:49 Irski premijer Leo Varadkar upozorio je izraelsku vladu da bi međunarodna solidarnost nakon Hamasova napada mogla "ispariti" ako njezin odgovor u Gazi bude neproporcionalan.

"Stav Irske je vrlo jasan po ovom pitanju - Izrael je demokratska država, to je suverena država, to je država koja je međunarodno priznata, ima pravo postojati", rekao je.

“Nažalost je okružena neprijateljima koji je žele zbrisati s lica zemlje i zato se mora braniti. Ali to mora učiniti na način koji je proporcionalan", istaknuo je.

"I vrlo jasno kažemo izraelskoj vladi, premda postoji velika solidarnost SAD-a, europskih zemalja iza Izraela u ovom trenutku ta bi solidarnost mogla nestati, a mislim da će nestati, ako odgovor Izraela u Gazi bude nerazmjeran, osobito ako cilja civile", naglasio je irski premijer.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim zračnim napadima na Pojas Gaze u srijedu je porastao na najmanje 1050.

Hamas, islamistička militantna skupina koja vlada Gazom, masakrirao je izraelske civile u pograničnim gradovima i na glazbenom festivalu u subotu. Prema podacima vojske, broj mrtvih u Izraelu iznosi više od 1200.

Izrael je odgovorio masivnim zračnim napadima na gusto naseljenu i siromašnu palestinsku enklavu. Također je proveo "potpunu opsadu", prekidajući komunalije.

"Jako se protivimo činjenici da je prekinuta civilna infrastruktura poput vode, struje, mislimo da je to vrlo pogrešan pristup", dodao je Varadkar.

Gaza ostala bez struje

14:20 Gaza je ostala bez struje, potvrdilo je tamošnje Ministarstvo energetike. Jedina elektrana koja opskrbljuje to područje ostala je bez goriva zbog izraelske blokade. 

14:10 Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly otputovao je u srijedu u Izrael kako bi iskazao solidarnost s izraelskim narodom nakon napada palestinske militantne skupine Hamas, priopćilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova.

"Ministar vanjskih poslova stigao je danas u Izrael kako bi pokazao nepokolebljivu solidarnost Ujedinjenog Kraljevstva s izraelskim narodom nakon Hamasovih terorističkih napada", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

"Sastat će se s preživjelima napada i višim izraelskim čelnicima kako bi prenio podršku Ujedinjenog Kraljevstva pravu Izraela da se brani."

Britanija, zajedno sa zapadnim saveznicima, izrazila je nepokolebljivu podršku Izraelu i osudila napade Hamasa.

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto:video screenshot/Twitter

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr/B. L./Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.