STRUČNJACI OCIJENILI! JUGOSLAVIJA SE MOGLA SPASITI: ‘Nije se trebala raspasti!’ Zna se tko je kriv, problemi su bili rješivi!

24.06.2021. 19:49:00

“Raspad Jugoslavije prije 30 godina mogao se spriječiti”- jedan je od zaključaka na online panelu Bečkog instituta za ekonomiju na kojem je gostovala i naša Vesna Vusić.

Osim nje, govorio je i profesor s Ekonomskog fakulteta u Ljubljani Mojmir Mrak, stručnjak za Zapadni Balkan Vladimir Gligorov, Veton Surrio, bivši političar i osnivač kosovskog dnevnika Koha Ditore te Branimir Jovanović, ekonomist i stručnjak za Balkan.

“Raspad Jugoslavije prije 30 godina nije bio neizbježan, njeni ekonomski i politički problemi bili su rješivi, ali je za to zemlji bila potrebna perspektiva brzog pristupa EU”, ukazano je na online raspravi Bečkog ekonomskog instituta (WIIW).

“Jugoslavija je mogla riješiti svoje probleme”

Sugovornici su isticali kako regija ima neriješenih problema i da će EU malo doprinijeti njihovom rješavanju.

„Jugoslavija je bila u stanju riješiti svoje probleme“, ocijenio je ekonomist WIIW Vladimir Gligorov.

Sin prvog predsjednika Makedonije Kire Gligorova rekao je da je rješenje trebalo biti demokratizacija i da bi krivicu prije svega pripisao Srbima, ali dodaje i da su svi imali svoju ulogu u razbijanju Jugoslavije.

„Demokratizacija je bila, najvjerojatnije, ključna“, smatra i profesor ekonomije iz Ljubljane Mojmir Mrak. Rekao je da su građani Jugoslavije 1970-tih živjeli iznad svojih mogućnosti, a da je nakon smrti Josipa Broza Tita ekonomsko okruženje postalo teže.




U drugoj polovini 1980-tih postojala je ideja konfedereacije, ali je bilo nemoguće pronaći dogovor.

Konfederacija uz brzi ulazak u EU

„Ne vjerujem da bi konfederacija bez izgleda na brzi prijem u EU riješila problem“, uvjeren je Mrak, koji je učestvovao u pregovorima o pristupu Slovenije EU.

Gligorov, također, smatra da je Jugoslavija bila u dobroj poziciji da je mogla dati važan doprinos EU.

„Bilo je nezamislivo da bilo koja druga zemlja socijalističkog svijeta prije Jugoslavije može postati članica EU, da nije došlo do raspada“, naglasio je on.




Osnivač kosovskog dnevnika „Koha Ditore“ Veton Suroi kritizirao je Srbiju, rekavši da je raspad Jugoslavije počeo ne odcjepljenje Slovenije i Hrvatske, već, kako tvrdi, Srbije koja je navodno stavila svoj ustav iznad jugoslavenskog.

Zemlja Balkana su taoci neriješenih konflikata.

Situacija je kaotična

I Gligorov je pesimista da EU može riješiti probleme na Zapadnom Balkanu.

„Situacija je kaotična. Ako pogledate Srbiju, Bosnu ili Kosovo vidite skup problema koji postoje veoma dugo i ne nazire se rješenje. EU je napravila grešku što zemlje kao što su Sjeverna Makedonija i Crna Gora nije nagradila njihove napore“, objasnio je on.

Gligorov ističe i da je zabluda da se mora riješiti samo „srpski problem“ i da će se ostali riješiti sami od sebe.

Bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske, Vesna Pusić smatra da je problem zemalja na Balkanu što se uvijek odlučuju za herojstvo i dramatiku, umjesto za funkcionalne države i predvidivost.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Pixell

Izvorni autor: N.K./Foto: Borna Filic

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.