STRUČNJAK ZA MEĐUNARODNE ODNOSE TVRDI: ‘Znamo tko je prijetio Hrvatskoj, to nije bila Ukrajina’

14.03.2022. 10:50:00

Profesor na Institutu za međunarodne odnose u Kijevu Maksim Kamenjeckij komentirao je za N1 rusku invaziju u Ukrajini, ali i pad bespilotne letjelice u Zagrebu, za koju tvrdi kako ona nije ukrajinska.

Naglasio je kako se Kijev sprema za borbe na svim stranama te kako je u ponedjeljak ujutro bio jedan od najvećih udara u gradu.

“Najveća opasnost za Kijev dolazi s pravca, ako gledamo po analognom satu, od 9 do pola 12 sati. S tih područja u neposrednoj blizini grada je jutros granatirano stambeno naselje Obolon i tvornica Antonov”, objašnjava.

“Dosta je prazan grad, mislim da je više od polovice stanovnika otišlo. Opskrba postoji, ali nije onakva kakva je bila prije rata. Kijev je, rekao je i gradonačelnik Kličko, stvorio zalihe za dva tjedna. Traje policijski sat od 20 navečer do 7 ujutro. Ljudi koji imaju mogućnost idu u skloništa preko noći. Svaki dan pet do sedam puta se čuju zračne uzbune. U takvom stanju mi sad živimo”, dodaje Kamenjeckij.

Na pitanje o granatiranju zapada zemlje, Kamenjeckij kaže kako misli “da je to Putinovo upozorenje”.

“Rusi su rekli da su raketirali taj centar kod Lavova jer su tamo strani plaćenici i njihova oprema. S tim što je naša služba za izvanredne situacije potvrdila da među poginulima i ranjenima nije bilo stranaca. Mislim da je to upozorenje. Sam raketni udar koji je napravljen strateškim bombarderima je znak da Rusi koriste sve adute koje imaju na raspolaganju u svojoj vojsci. Koliko vidim, oni nisu postigli rezultat. ”

Govoreći o stanju na jugu zemlje, osobito u gradu Mariupolju, Kamenjenckij kaže kako Rusi imaju jedan vrlo važan cilj u tom području.

“Zanima ih uništiti jedinice pukovnije Azov jer oni smatraju da su to nacisti. Njima je zadaća pod bilo koju cijenu uništiti otpor u Mariupolju, zbog toga uništavaju grad i civile. Oko 2000 civila je poginulo u gradu, to je stvarno…”, govori.

O tome koriste li ruske snage zabranjena oružja poput termobaričnih bombi, Kamenjeckij kaže: “Što se tiče zabranjenog oružja, sigurno da. Čak i neki od mojih studenata koji su bili u tim područjima, Sumi, gdje je korišten termobarički projektil su to osjetili na sebi. U južnim dijelovima, Rusi su koristili fosforne granate.”

O ruskim optužbama da u Ukrajini postoje laboratoriji u kojima se stvara kemijsko oružje kaže: “Što se tiče kemijskog oružja, u Ukrajini, kao i u svakoj zemlji, postoje tisuće laboratorija. Možemo li smatrati da su to bakteriološki laboratoriji koji predstavljaju opasnost? Koliko ja znam, Ukrajina sebi ne može priuštiti ni tehnički da radi takvo oružje jer ga nema gdje ispitivati. Rusija to ima gdje ispitati. Mi to nemamo, a nema ni potrebe, nismo se spremali za takav rat.”

Zapad se još neće uključiti u rat u Ukrajini

Na pitanje postoji li mogućnost da se Zapad i vojno uključi u rat u Ukrajini, Kamenjeckij kaže: “Zasad, nažalost za nas, ne vidim takve mogućnosti. Sumnjam da će Rusija upotrijebiti kemijsko oružje jer će time prekršiti sve propise i svrstati se u red zemalja s Irakom Sadama Huseina. Ja sumnjam, ali meni je žao što neke zapadne zemlje odustaju od pomoći Ukrajini, čak i oružjem. Zatvaranje zračnog prostora bi bilo dobro. Ako ne već avioni… Onda protuzračni sustavi. U Hrvatskoj se pokazalo koliko je to važno.”

Govoreći o padu bespilotne letjelice u Zagrebu prošloga tjedna, Kamenjeckij kaže: “Tko i zašto, to je najzagonetnije pitanje. Ukrajini nema smisla lansirati takvo nešto. Znamo tko je prijetio Hrvatskoj, to nije bila Ukrajina.”

On kaže da je moguće da je projektil lansiran s područja pod ruskom kontrolom dodajući da i crvene zvijezde koje su se mogle vidjeti na letjelici prilikom iskopavanja dokazuju da ona nije ukrajinska. On smatra i da se dolazak i pad letjelice u Zagreb može smatrati prijetnjom. Kamenjenckij kaže kako je tom raketom teško pogoditi baš neki konkretan cilj, ali da se htjelo pokazati da Zapad nije zaštićen.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto: Hina/Twitter

Izvorni autor: N1/Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.