Sud odbio Gabrijelu Žalac: SMS poruke s Josipom Rimac su zakonit dokaz

28.03.2023. 14:40:00

Obrana Gabrijele Žalac zatražila je na prošlom ročištu da se ta komunikacija izdvoji iz spisa

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskoga suda kojim predsjedava sutkinja Tamara Pleše odlučilo je danas kako je komunikacija bivše državne tajnice Josipe Rimac s bivšom ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) Gabrijelom Žalac, u kojoj između ostaloga spominju "AP"-a, zakonit dokaz.

- Optužno vijeće odbilo je prijedlog obrane za izdvajanje SMS-ova u ovom postupku - rekla je novinarima europska tužiteljica Sani Ljubčić.

Na ovu odluku nezadovoljna strana imat će pravo žalbe Visokom kaznenome sudu (VKS), doznaje Jutarnji list.

Podsjetimo, za danas je bila zakazana odluka u nastavku sjednice optužnoga vijeća u predmetu koji je Europski ured javnoga tužitelja (EPPO) pokrenuo protiv Žalac i još troje okrivljenika u tzv. Aferi Software. EPPO je kao jedan od dokaza u optužnici u tom predmetu koristio komunikaciju iz mobitela Josipe Rimac kojega je USKOK ranije oduzeo od Rimac kada su je u svibnju 2020. uhitili u aferi Vjetroelektrane.

Obrana Gabrijele Žalac, ali i drugih okrivljenika u aferi Software, zatražila je na prošlom ročištu da se ta komunikacija izdvoji iz spisa kao nezakonita smatrajući da je taj dokaz uzet iz drugog predmeta te da u predmetima protiv Rimac uopće još nije odlučeno je li taj dokaz zakonit.

Europski tužitelji optužuju Žalac, bivšega ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica, te informatičare i poduzetnike Mladena Šimunca i Marka Jukića da su, kako bi pogodovali Šimuncu, za ministarstvo kojemu je Žalac bila na čelu, nabavili skupi i nepotreban software oštetivši Ministarstvo i Europske fondove za 1,3 milijuna eura.

Izvor: Jutarnji list/Foto: Getty Images/Gabrijela Žalac/Josipa Rimac/montaža PDN

Izvorni autor: PDN/Jutarnji list/Marin Dešković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.