Sud u Sisku presudio: ‘Za dom spremni legalni je i službeni znak ratne postrojbe koji je izraz volje i legaliteta vlasti RH’

23.09.2019. 09:25:00

„Pozdrav Za dom spremni, kao znak HOS-a, službeni je i legalan znak, stoga majice s legalnim znakovljem HOS-a nisu zabranjene.

Majica HOS-a jednaka je kao i svaka druga majica bilo koje druge brigade Hrvatske vojske ili neke druge ratne postrojbe iz Domovinskoga rata. Znakovlje HOS-a formalno je verificirano i u Ministarstvu obrane prošlo je odgovarajuću pravnu proceduru te kao takvo predstavlja obilježje sastavnoga dijela Hrvatske vojske, a koji znak je službeno registriran i predstavlja izraz volje i legaliteta vlasti Republike Hrvatske…“

To je doslovce navedeno u Presudi Općinskoga suda u Sisku, Stalne službe u Glini, donesenoj 31. srpnja 2019. godine kojom se okrivljenik Ivica Bušić, rođen 1962. u Imotskome oslobađa optužbe da je 5. kolovoza 2018. godine u Glini remetio javni red i mir jer je tijekom održavanja javna priredbe Dana grada Gline na sebi nosio majicu crne boje na kojoj su se isticali simboli s natpisom “HOS Za dom spremni“, a koji je simbol ustaškoga pokreta NDH koji simbolizira mržnju prema ljudima drukčije vjerske i etničke pripadnosti.

Riječ je o Danu domovinske zahvalnosti i Danu pobjede, a središnja je proslava održana u Glini, gdje je bio i koncert popularnoga glazbenika Marka Perkovića Thompsona, na kojemu je bilo oko 80 tisuća posjetitelja. Okrivljeni je Bušić bio jedan od tisuća nazočnih na tome događaju koji je nosio majicu za koji je policija smatrala da su na njoj sporna obilježja. Naime, prekršajnu prijavu protiv Bušića podnijela je policija Sisačko-moslavačke županije. Premda poučena negativnim iskustvom sa sličnim postupanjem godinu dana prije u Slunju, kada je Općinski sud također odbacio prijave takve vrste i premda je MUP neformalno zaključio da takve prijave više ne će podnositi (čak je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osobno rekao glazbeniku Thompsonu da je to bila njegova pogrješka i da više ne će biti prijava), policija je godinu poslije jednako postupila u Glini i doživjela – isti ishod.

Policija je u Glini okrivljenomu Bušiću oduzela crnu majicu kratkih rukava sa spomenutim obilježjima koju sada, po ovoj Presudi, mora vratiti Bušiću. Tijekom postupka, okrivljeni je Bušić dao izjavu kod zamolbenoga Prekršajnoga suda u Splitu rekavši kako se nimalo ne osjeća krivim za prekršaj koji su mu stavili na teret te je predao pisanu obranu uz koju je priložio iskaznicu HOS-a, postrojbe čiji je bio član u doba Domovinskoga rata, iskaznicu hrvatskoga branitelja i iskaznicu hrvatskoga ratnoga vojnog invalida. Rekao je da je znakovlje koje je imao na majici potpuno zakonito i da je pod tim znakom postrojba HOS-a s drugim postrojbama Hrvatske vojske, protjerala jugočetničku vojsku i oslobodila okupirana područja Republike Hrvatske.

Analizirajući sve dokaze, Općinski je sud u Sisku, Stalna služba u Glini, utvrdio kako nije utvrđeno da je okrivljeni počinio prekršaj koji mu je stavljala policija na teret. Nesporno je da je okrivljenik na proslavi Dana grada Gline nosio majicu crne boje na kojoj se u sredini s prednje strane nalazio grb s natpisom „HOS“, a u donjem dijelu natpis „Za dom spremni“, ali za postojanje odgovornosti okrivljenika valjalo je nedvojbeno utvrditi je li prekršaj okrivljenika u izravnoj vezi sa simbolima ustaškoga pokreta i je li okrivljenik time simbolizirao mržnju prema ljudima druge vjere i etničke pripadnosti. Iz provedenoga dokaznog postupka nije utvrđeno postojanje takve veze. Nije dokazano ni da je okrivljeni Bušić širio nacionalnu mržnju, već je majicu s grbom HOS-a nosio u spomen na obrambene postrojbe Domovinskog rata čiji je bio pripadnik. Osim toga, tijekom postupka nije utvrđeno da bi dio javnosti bio uznemiren što je navedenu majicu nosio okrivljenik, niti postoji prijava javnosti.

Bušić: Rok za žalbu je istekao, nemam informaciju da se policija žalila

U razgovoru s prijavljenim pa oslobođenim Bušićem Hrvatski tjednik doznaje kako on nije dobio nikakvu informaciju o tomu da bi se policija žalila na ovu oslobađajuću presudu. Prošlo je dosta vremena, rok za žalbu je prošao i znao bi da su se žalili. Oduzetu mu majicu sisačka policija nije vratila, ali on je još nije ni zatražio. Bušić je jako zadovoljan ishodom postupka, sam postupak smatra nepravdom koja se čini prema braniteljima, pripadnicima HOS-a.

PU sisačko-moslavačka: „Nismo u mogućnosti odgovoriti!“

Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj postavljeno je pitanje o tomu je li s njihove strane uložena žalba na presudu. Dva dana se čekalo odgovor, a na kraju drugoga dana, poslali su odgovor u jednoj jedinoj rečenici koja glasi: „Poštovani, temeljem Opće uredbe o zaštiti podataka EU (Uredba EU 2016/679.) i Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka (Narodne novine 42/18.), nismo u mogućnosti odgovoriti na upit.“

Ovaj odgovor nitko nije potpisao. Hrvatski tjednik zaključuje nakon svega da žalbe nije bilo, kao što je nije bilo ni godinu dana prije u slučaju odbačene slunjske prekršajne prijave.

Izvor: Priznajem.hr/Foto:slika zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.