Sudac istrage: Majci se stavlja na teret da je pretukla djevojčicu, a ocu zlostavljanje svo četvero djece

03.04.2021. 19:43:00

Dvoipolgodišnja djevojčica koja je završila u bolnici u Klaićevoj na hitnoj operaciji zbog ozljeda glave i dalje je u teškom stanju, potvrdio je za Dnevnik Nove TV ravnatelj bolnice Goran Roić. Zbog težine ozljeda djevojčica je operirana. Roditelji su u međuvremenu ispitani te su djelomično priznali krivnju.

“Bez promjene tijekom protekle noći i prijepodneva – i nadalje je vitalno ugrožena, hemodinamski nestabilna, na respiratoru je, uz kontinuirani monitoring vitalnih funkcija”, kazao je popodne ravnatelj Klaićeve Goran Roić  o teško ozlijeđenoj romskoj djevojčici te dodao kako se provode mjere intenzivne terapije.

Otac (27) i majka (24) su uhićeni i sumnjiči ih se za povredu prava djeteta, a ako malena ne preživi teretit će ih se za teško ubojstvo. Ispitani su na Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu, gdje su dovedeni u zaštitnim odijelima. Kako doznajemo, to je učinjeno zbog svraba.

Uz opširnu obranu roditelji su djelomično priznali počinjenje kaznenog djela kršenja prava djeteta, potvrdila je u subotu nakon ispitivanja županijska državna odvjetnica Mirela Šmital.

U ovom slučaju majka je prvooptužena i nju se tereti za pet kaznenih djela povrede djetetovih prava i nanošenja osobito teške tjelesne ozljede.

Oca državno odvjetništvo tereti za četiri kaznena djela teške povrede djetetovih prava i nanošenja osobito teške tjelesne ozljede.

Sudac istrage odredio im je mjesec dana istražnog zatvora.

Otac je već bio prijavljivan za obiteljsko nasilje prema majci i supruzi, a malena je do studenog prošle godine bila smješetena u udomiteljskoj obitelji. Nakon povratka u biološku obitelj, bili su pod nadzorom Centra za socijalnu skrb.

Zbog ovog slučaja Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška smijenjen je ravnatelj toga Centra Branka Medunića te je imenovana vršiteljica dužnosti.

Ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović o slučaju koji je zgrozio javnost obratio se javnosti.

Podsjetimo, djevojčica je u Klaićevu dovezena iz Nove Gradiške gdje je zaprimljena u bolnicu s teškim ozljedama glave. Liječnici su odmah obavijestili policiju, a zatim je hitno prebačena u Klaićevu bolnicu u Zagreb.

Sudac objasnio za što ih se tereti

Majci se stavlja na teret da je udarala dijete neprimjerenom silom zbog čega je došlo do ozljeda zbog kojih je djevojčica završila u bolnici, izjavio je nakon saslušanja sudac Mile Soldo.

Pojasnio je kako je majci istražni zatvor određen zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke.

“Zbog toga je istražni zatvor određen i ocu, s time da je njemu određen istražni zatvor zbog opasnosti da će ponoviti kazneno djelo jer je već osuđivan za dugo kazneno djelo”, rekao je sudac Soldo novinarima.

Potvrdio je i da se majci na teret stavlja pet kaznenih djela, a ocu četiri.

“Majci je stavljeno na teret da je počinila kazneno djelo osobito teške tjelesne ozljede čija je posljedica da je dijete sada u bolnici u teškom stanju. Ocu se stavlja na teret povreda djetetovih prava, zanemarivanje i zlostavljanje u odnosu na svih četvero djece”, rekao je sudac Mile Soldo dodajući da se u očevom slučaju to odnosi na raniji period prije ozljeđivanja dvogodišnje djevojčice.

U slučaju dvogodišnje djevojčice sumnja je da se zlostavljanje odvijalo od studenoga 2020. do 31. ožujka 2021. Za ostalo troje djece izuzetih iz zajedničkog domaćinstva sumnja se da su bila zlostavljana i duži period.

Županisjka državna odvjetnica, Mirela Šmital, otkrila je da su roditelji ”dali obranu tijekom koje su djelomično priznali počinjenje kaznenih djela, opširno su se branili i iznosili sve okolnosti”.

Reporter Nove TV javio se iz Slavonskog Broda te je objasnio da je ispitivanje trajalo gotovo dva sata. Istražitelji smatraju da je majka ta koja je nanijela djetetu najteže ozljede te joj je određen istražni zatvor zbog straha od utjevaja na svjedoke. Ocu je određen istražni zatvor također zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, ali i opasnosti na ponavljanje kaznenog djela. Oboje su odvedeni u istražni zatvor u Požegu. Županijsko državno odvjetništvo, ako je potrebno, može tražiti produljenje istražnog zatvora.

Izvor: narod.hr/PDN/Foto: snimka zaslona

Izvorni autor: narod.hr/dnevnik.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.