Suđenje za ratni zločin: Odsutni Željko Opačić optužen za ubojstvo civila u Benkovcu

10.07.2024. 10:26:00

Pred Županijskim sudom u Splitu održano je ročište protiv Željka Opačića (1963) zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, počinjenog tijekom Domovinskog rata.

Prema optužnici koju je Županijsko državno odvjetništvo podignulo 6. srpnja 2016., Opačić se tereti da je 31. siječnja 1992. u Benkovcu, kao pripadnik posebnog voda milicije "Stanice javne bezbjednosti" Benkovac, u lokalnoj gostionici zatekao civila B.Z. te ga nazivao ustašom, što je dovelo do sukoba.

Kada se B.Z. pokušao udaljiti, Opačić ga je slijedio, fizički napao i više puta ubo oštrim predmetom u predjelu prsnog koša i trbuha. Na kraju ga je usmrtio s više hitaca iz vatrenog oružja. Optuženi, poput mnogih drugih Srba optuženih za ratne zločine, nedostupan je hrvatskim vlastima te mu se sudi u odsutnosti.

Podsjetimo, Benkovac je jedno od područja gdje je započela pobuna Srba, s nacionalnim netrpeljivostima i prvim incidentima već sredinom 1990. godine. Posebno se ističe događaj iz svibnja 1990. kada je Miroslav Mlinar, predsjednik benkovačkog mjesnog odbora Srpske demokratske stranke, inscenirao "ustaški napad" na sebe. Tvrdio je da ga je nepoznata skupina građana izbola nožem, aludirajući na Hrvate. Međutim, istraga je pokazala da je priča izmišljena.

Mlinarove rane liječnici su okarakterizirali kao lakše tjelesne ozljede, odnosno ogrebotine. Naknadno se otkrilo da mu je medicinska sestra Ljubica Zečević, supruga prvog predsjednika Skupštine općine Benkovac, uz lokalnu anesteziju napravila male rezove kako bi izgledali kao ozljede od napada nožem. Iako dokazano netočan, ovaj događaj je bio pokretač velikosrpske propagande. Jovan Rašković je zbog napada na Mlinara prekinuo sve odnose s Hrvatskim saborom, što je dodatno pojačalo sumnju Srba u hrvatske institucije i narod. Miroslav Mlinar je ostao poznat po nazivu "benkovački samokoljač".

Izvor: 7dnevno

Izvor: 7dnevno/Foto:Miroslav Mlinar/Despot Infinitus

Izvorni autor: PDN/7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.