SUĐENJE ZA UBOJSTVO 3 HRVATSKA POLICAJACA: Jedini preživjeli napada u Budačkoj Rijeci tvrdi kako je “optužene vidio svojim očima”

15.12.2020. 17:43:00

Na suđenju Darku Kresojeviću, Đorđu Radujkoviću i Stanku Tomiću za ubojstvo tri hrvatska policajaca i ranjavanje jednog u Budačkoj Rijeci 1991. u utorak je na karlovačkom sudu svjedočio jedini preživjeli očevidac tog zločina koji je rekao da je optužene “vidio svojim očima”.

 

Svjedok Nikola Rakocija, jedini preživjeli policajac iz prometne patrole hrvatske policije, opisao je napad na policijsko vozilo u kojem je bio sa kolegama Milom Butinom, Zlatkom Škrlcom i Josipom Milčićem u kolovozu 1991. godine kao “napad iz zasjede i to iz pješačkog naoružanja rafalnom paljbom”. Prisjetio se da je vidio “svu trojicu svojim očima na udaljenosti od oko tri metra”.

Ni jedan od okrivljenika nije dostupan hrvatskom pravosuđu te im se sudi u odsustvu.

Video putem s Odjelu za ratne zločine Višeg suda u Beogradu saslušan je nekadašnji susjed okrivljenog Radujkovića Petar Tomić. Nije, međutim, saslušan Dušan Tomić, koji je također danas trebao biti na sudu u Beogradu. Tamošnje pravosuđe, rekla je sutkinja Elma Kaleb Mamić, opravdalo ga je covidom-19 te je ona danas dogovorila svjedočenje za 12. veljače, kada će se nastaviti suđenje.

Zanimljivost Tomićeva svjedočenja, koji je do rata živio u Krnjaku, bilo je neslaganje njegovih izjava s iskazom njegova kuma Milana Opačića iz Tušilovića pa je sutkinja Kaleb Mamić suočila Opačića i Tomića.

Opačić je u sudnici u Karlovcu rekao da mu je kum Tomić rekao ranije “da zna da su trojica okrivljenih sudjelovala u ovom ubojstvu policajaca u Budačkoj Rijeci”. Suočen s tom tvrdnjom Tomić je rekao da “poriče da je to rekao, već možda tek da se pričalo po Krnjaku da su možda i oni sudjelovali, ali da ne može navesti nikog poimence tko je to govorio”.

Na zahtjev tužitelja Mladena Krajačića više je svjedoka danas govorilo o takozvanim seoskim stražama i naoružavanju 1991, pa i Tomić, koji je kazao da susjeda Radujkovića u to doba, u kolovozu 1991. godine “nije vidio ni u kakvoj maskirnoj uniformi, niti pod naoružanjem”.

Za napad na prometnu policijsku patrolu Vrhovni je sud 2011. potvrdio 20 godina zatvora za Milu Dakića, Dušana Tomića i Milu Tomića, ali istu je kaznu ukinuo za Kresojevića, Radujkovića i Tomića “zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja” i vratio predmet ponovno na suđenje na karlovački Županijski sud.

U pobijajućoj presudi piše da se “odluka o krivnji primarno temelji na iskazu svjedoka po čuvenju Milana Opačića, koji je od Petra Tomića čuo da su trojica žalitelja na presudu počinitelji ubojstva na policajce”.

Mile Dakić je za poticanje na teško ubojstvo trojice hrvatskih policajaca i ranjavanje jednog 1999. i 2006. godine na istom sudu bio dva puta proglašen krivim, a trećom presudom iz 2014. obustavljen je njegov kazneni progon. No, on nije tada dobio oslobađajuću presudu već je optužnica preinačena na “oružanu pobunu protiv Republike Hrvatske”. Progon je nakon toga obustavljen temeljem Zakona o općem oprostu.

Izvor: fenix.de/Foto: schreenshot MUP

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.