Sudski proces u Zambiji: Pernar neće biti poslan u zatvor, ispričao se sudu

26.05.2023. 16:49:00

Posljednje ročište na suđenju osmero Hrvata u Zambiji optuženih za trgovinu djecom iz DR Konga održava se danas na Visokom sudu u Ndoli. Zambijsko tužiteljstvo ima priliku ispitati svoje svjedoke u procesu koji se vodi protiv četiri hrvatska para. Prema riječima zambijske novinarke, postoje dva moguća scenarija. Prvi je da sutkinja odbaci optužnicu nakon što tužiteljstvo ispitaju sve svoje svjedoke, što bi značilo da su Hrvati oslobođeni optužbi. Druga mogućnost je da tužiteljstvo, nakon ispitivanja svojih svjedoka, odluči nastaviti suđenje i zakazati novo ročište za ispitivanje svjedoka obrane, prenosi 24sata.

Međutim, u procesu su se pojavili brojni problemi s svjedocima tužiteljstva. Njihov dolazak na ročišta nije bio moguć, zbog čega su se ročišta stalno odgađala. Na posljednjem ročištu, koje se održalo u utorak, sutkinja je upozorila tužiteljstvo da neće više tolerirati daljnja odgađanja.

Sve najnovije vijesti vezane uz suđenje prenosio je portal Dnevno.hr.

Odluka suda u vezi s Ivanom Pernarom

Nakon kratke pauze, sutkinja se vratila u sudnicu i donijela odluku u slučaju Ivana Pernara.

Navodno, Pernar neće biti poslan u zatvor, jer mu je oprošteno njegovo dosadašnje ponašanje nakon što se ispričao sudu.

Sud će odlučiti hoće li Pernar ipak biti poslan u zatvor

Sud je odredio pauzu do 14 sati, nakon čega će obrani prenijeti svoje zaključke u vezi s zahtjevom za nepoštivanje suda, odnosno zahtjevom da se Pernara pošalje u zatvor.

Iskaz dala i službenica Odjela za socijalnu skrb

Na sudu je svjedočila i Joompa Muleya, službenica Odjela za socijalnu skrb, koja je pružila svoj iskaz. Muleya je otkrila da su djeca u dobrom zdravstvenom stanju te da su upisana u školu. Također je navela da je njen odjel primio informaciju od Odjela za useljeništvo da je potrebno osigurati siguran prostor za djecu.

"Isti dan kada smo uzeli djecu i sve do danas, djeca su još kod nas. U trenutku kad smo primili djecu, najmlađe nije bilo dobro zbog čega smo potražili liječničku pomoć", izjavila je Muleya na sudu.

‘To su gluposti’

Obrana je postavila pitanja Pernaru u vezi s njegovim podcastom, u kojem je opravdavao svoj interes za ovaj slučaj izjavom da želi da optuženi budu osuđeni. Branitelji optuženih tvrdili su da je Pernar na svojoj stranici širio govor mržnje, te su ga upitali je li snimao sudnicu, na što je Pernar priznao da jest.

Obrana je dalje tvrdila da je Pernar u svom podcastu branio robovlasništvo, izjavivši da su robovlasnici bičevali svoje robove jer su jeli šećernu trsku koja kvari zube. U tom trenutku, Pernar je burno reagirao i napao branitelja, gospodina Kalandanyju, optužujući ga da mu stavlja riječi u usta.

"Gospodine, vi mi stavljate riječi u usta. Shvatite to kako hoćete. Ali ne slažem se s vama, to su gluposti!", izjavio je Pernar.

Nakon toga, branitelji su izjavili da Pernarov izraz "gluposti" predstavlja ismijavanje i uvredljiv jezik te su od suda zatražili da se Pernar optuži za nepoštivanje suda i privede.

Prema informacijama koje je 24sata dobio od nepoznate zambijske novinarke, navodno je Pernar potpuno poludio kada su ga odvjetnici upitali da li je njegov dolazak u Zambiju potaknut željom da se ponovno kandidira na idućim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj te da želi da se o njemu ponovno piše u hrvatskim medijima.

‘Kad sam to čuo, bio sam u šoku’

"Onda sam otputovao u Beograd gdje se nalazi veleposlanstvo i pitao za dokumente i je li točno da su ih oni potpisali, međutim Diu-Merci Ghata rekao mi je da godinama nisu pečatirali nikakve dokumente o posvajanju i to od 2017. Kad sam to čuo, bio sam u šoku i odlučio sam objaviti snimku onoga što je on rekao na svojoj Facebook stranici i Telegramu, a objavili su ga i hrvatski mediji, to je bilo spektakularno jer je tada prvi put jedan kongoanski dužnosnik govorio o toj temi", navodno je Pernar izjavio u svom iskazu.

Pernar: ‘Uhićenje Hrvata izazvalo kontroverzu’

“Pernar je rekao da je nakon što su informacije procurile kroz hrvatske medije, uhićenje Hrvata izazvalo kontroverzu, tvrdeći da je u DR Kongu poznato da transrodne osobe ne mogu posvajati djecu prema članku 653. kongoanskog obiteljskog zakona. Pernar je dalje naveo da prema njegovim saznanjima stranci ne smiju posvojiti dijete iz DR Konga”, ispričala je za 24sata zambijska novinarka.

Obrana želi zatvor za Pernara

Odvjetnici obrane podnijeli su zahtjev sudu da se Pernara odvede u zatvor zbog toga upotrebe uvredljivih riječi kojima ne pokazuje poštovanje prema sudu.

Pernar odgovara na pitanja obrane

Pernar još uvijek svjedoči. Upravo ga ispituju odvjetnici Gideon Kalandanya i Kelvin Silwimba koji na sudu brane hrvatske državljane.

Pernar: ‘Ovo je žena koja sada tvrdi da je muškarac’

Navodno je Ivan Pernar izazvao smijeh na sudu u Ndoli kada je prilikom prepoznavanja prišao optuženiku i viknuo: ‘Ovo je žena koja sada tvrdi da je muškarac’, piše 24sata.

Naime, Pernar je u svom iskazu na sudu rekao da je u siječnju ove godine iz hrvatskih medija došao do saznanja da su osmorica Hrvata uhićeni u Zambiji. Tada je kaže, počeo sumnjati u zakonitost posvojenja. Rekao je da je jedan od optuženih rođen kao žena te da je informaciju dobio nakon što je taj optuženi snimio dokumentarni film o svojoj tranziciji te da ga poznaje jer je javna osoba u toj zemlji.

Pernar je u svom iskazu rekao i da je taj optuženi proglašen i LGBT osobom godine, a tada je bio poznat kao žena. Kazao je i da je taj optuženi njegov susjed u Zagrebu, ispričala je neiomenovana zambijska novinarka.

Pernar urla po sudu

“Pernar je napravio pravu dramu. Dere se i urla na sudu. Odvjetnici obrane rekli su da će ga optužiti za nepoštivanje suda”, doznaju od  neimenovane zambijske novinarke 24sata.

Pernar daje iskaz

Ivan Pernar upravo svjedoči na sudu o tome da je jedan od uhićenih Hrvata Noah rođen kao žena, a sada tvrdi da je muškarac, doznaje od zambijske novinarke 24sata.

Počelo suđenje

Suđenje je počelo. Pernar upravo daje iskaz.

Pernar pozirao pred sudom, ipak će svjedočiti

Bivši saborski zastupnik Ivan Pernar ipak će danas svjedočiti na suđenju optuženim Hrvatima u Zambiji, javlja novinar Stafrance Zulu.

Potvrdio mu je to državni odvjetnik Innocent Kamunga, iako je na prošlom ročištu bilo rečeno da je Pernar maknut s liste svjedoka i da se ona smanjila s 11 na 10 ljudi.

Tužiteljstvo na popisu svjedoka ima službenika Odjela za socijalnu skrb Ndola Chompa Muleya i načelnicu Odjela za socijalnu skrb u Lusaki – Ireen Munga. Osim njih dvoje, zambijsko je tužiteljstvo za svjedoka pozvalo i jednog zaposlenika iz imigracijskog odjela u Zambiji, zatim policajca koji je uhitio Hrvate te Kongoanaca iz ambasade DR Konga u Zambiji. Još nije poznato hoće li se svi oni pojaviti danas pred sudom.

Problemi tužiteljstva sa svjedocima

Prošlo ročište, u utorak, bilo je odgođeno jer se svjedoci Državnog tužiteljstva nisu pojavili pred Visokim kaznenim sudom, pa je sutkinja Mary Mulanda sazvala novo ročište za danas, ali je istaknula kako nedolazak kongoanskog diplomata, koji je posvojenu djecu doveo na granicu, predstavlja nepoštivanje Visokog suda u Ndoli.

Tako je na prošlom ročištu predstavljen i policajac koji je uhitio Hrvate, ali on nije mogao svjedočiti jer se ne osjeća dobro. Svjedočiti nije mogao niti diplomat DR Konga, on još čeka odobrenje za svjedočenje, a imigracijski službenik, koji je još jedan svjedok tužiteljstva polaže ispite pa ni on nije mogao doći na sud.

Sutkinja Mulanda rekla je kako bi ovih dvoje svjedoka trebalo svjedočiti prije policajca koji je uhitio Hrvate.

Državni odvjetnik Innocent Kamunga potom je predložio da se saslušaju još dva svjedoka iz Odjela za socijalnu službu Zambije. Riječ je o službeniku socijalne službe u Ndoli Chompa Muleyu i šefici socijalne službe u Lusaki Ireni Munga. Oboje su svjedoci-stručnjaci.

Nakon toga, državni odvjetnik Kamunga također je zatražio da se suđenje odgodi do petka, 26. svibnja kako bi svjedok iz Konga i imigracijski službenik bili spremni za svjedočenje.

“Čula sam što država traži preko državnog odvjetnika Innocenta Kamunge. Odgodit ću suđenje do ovog petka. No, nedostupnost svjedoka iz Konga da svjedoči, predstavlja nepoštivanje ovog suda”, rekla je sutkinja Mulanda.

Pernaru još u utorak potvrđeno: ‘Svjedok sam’

Sa svjedocima tužiteljstva pojavio se niz problema, jedan je imao ispite u Lusaki, drugi je imao prometnu nesreću, jednom nije bilo dobro, a još nije sasvim jasno hoće li Ivan Pernar, najavljivan kao svjedok tužiteljstva, svjedočiti, budući da se danima priča kako je skinut s liste svjedoka.

Međutim, sam Pernar kazao nam je u utorak kako njega nitko nije o tome obavijestio, štoviše, da je baš tog dana dobio poziv tužiteljstva u kojem mu je rečeno da je i dalje svjedok.

“Iznenadila me ta informacija, to mi je prvi glas”, kazao nam je Pernar, koji je potom na pitanje je li ta informacija istinita, rekao: “Ja ne znam, ali po svemu sudeći, sumnjam da je istina. Apsolutno me nitko nije kontaktirao i rekao mi da nisam na listi svjedoka, upravo suprotno, danas su me nazvali iz Tužiteljstva i potvrdili mi da jesam svjedok“, dodao je Pernar.

Više o tome što je Pernar rekao pročitajte ovdje.

MVEP: Djeca su na sigurnom

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je da su djeca iz DR Konga, koju su četiri hrvatska para namjeravala posvojiti, preuzele zambijske službe socijalne skrbi, na sigurnom su i imaju dobre uvjete.

“Prema informacijama dobivenim od zambijskih vlasti, djecu su preuzele službe socijalne skrbi. Djeca se trenutno nalaze u posebnom kompleksu gdje se za njih skrbe. Na sigurnom su i nisu ni na koji način ugrožena te imaju medicinsku skrb i dobru prehranu. U suradnji s lokalnom humanitarnom organizacijom u više navrata djeci su dostavljena hrana i druge potrepštine”, rekli su nam iz MVEP-a.

Nisu demantirali medijske napise da se djeca nalaze u maloljetničkom zatvoru, već su ponovili da su na sigurnom i da se za njih skrbe.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Snimka zaslona

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/M.P./L.B.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.