Sukladno Plenkovićevom naputku, HDZ-ovci u Odboru za obitelj protiv povećanja dječjeg doplatka

04.02.2021. 07:59:00

Odbor za obitelj, mlade i sport Hrvatskoga sabora na 6. sjednici održanoj u srijedu ujutro raspravljao je o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o doplatku za djecu. Riječ je o izmjenama kojima se predlaže povećanje iznosa doplatka za djecu.

Nakon provedene rasprave, članovi Odbora većinom glasova su podržali sljedeći zaključak: Odbor za obitelj, mlade i sport Hrvatskoga sabora predlaže Hrvatskome saboru da ne donese Zakon o izmjeni Zakona o doplatku za djecu. U izvješću je navedeno kako se 6 zastupnika izjasnilo ZA, 3 glasa PROTIV, a 1 glas je bio suzdržan.

Kako Narod.hr doznaje ZA odbacivanje prijedloga o povećanju doplatka bili su HDZ-ovi članovi Odbora: Ante Bačić, Nada Murganić, Vesna Bedeković i Vinko Zulim.

Odbor za obitelj 

Predstavnica Vlade Republike Hrvatske na Odboru za obitelj izrazila je protivljenje donošenju ovoga Zakona pod obrazloženjem kako potrebna sredstva nisu predviđena u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2021. godinu, niti u projekcijama za 2022. i 2023. godinu.  Također, smatra kako je paušalno određeno povećanje osnovice od 50%, a nisu navedene ni sve kategorije korisnika doplatka za djecu koji bi na temelju Prijedloga zakona mogli ostvariti to pravo.

U raspravi koja je uslijedila, članovi Odbora osvrnuli su se na zakonske akte koji su u prethodnom razdoblju donošeni sa svrhom pomoći obiteljima u prevladavanju financijskih, ali i drugih poteškoća s kojima se susreću.

Neki članovi Odbora naglasili su kako velik broj djece korisnika prava na dječji doplatak zapravo djeca korisnika zajamčene minimalne naknade, odnosno djeca koja nisu u riziku od siromaštva, nego već sada žive duboko u siromaštvu. Njima, odnosno njihovim roditeljima dječji doplatak služi isključivo za rješavanje osnovnih životnih potreba i troškova kućanstva.

Zastupnica Domovinskog pokreta dr. sc. Vesna Vučemilović koju je Klub predložio za predsjednicu Odbora za obitelj umjesto Karoline Vidović Krišto, za Narod.hr istaknula je kako je stav Domovinskog pokreta u svezi dječjeg doplatka “vrlo jasan”.

Zalažemo se da sva djeca imaju pravo na dječji doplatak neovisno o imovinskom stanju kako je to uređeno i u nekim drugim europskim državama.”, kazala je Vučemilović.

Zastupnica Ivana Posavec Krivec (SDP) koja predlaže izmjenu mišljenja je kako Prijedlog neće biti prihvaćen od strane saborske većine.

“Potpuno je jasno da Vlada Andreja Plenkovića nema nakanu ni minimalno povećati postojeće iznose dječjeg doplatka. Šalju nam poruku da nema sredstava u proračunu što nikako nije u skladu s njihovim javno proklamiranim politikama. Ovo je još jedan vrlo konkretan prijedlog koji dolazi od SDP-a i ima za cilj poboljšati egzistencijalna pitanja djece koja se nalaze na granici siromaštva u RH, a za koje HDZ nažalost nema sluha. Očito Premijerovi “istančani radari” ne love ni potrebe najugroženijih stanovnika u RH, ovaj put obitelji s djecom koja ostvaruju pravo na dječji doplatak.”, ocijenila je Posavec Krivec.

Doplatak prima oko 420.000 djece

Podsjetimo, postojeći doplatak za djecu nije odgovarajući, niti s obzirom na visinu iznosa, niti s obzirom na broj djece koja ga ostvaruju.

U RH doplatak prima oko 420.000 djece, a proračunski rashodi za dječji doplatak iznose 1.722.000.000 kn. Sukladno Zakonu koji regulira doplatak za djecu, ako mjesečni neto dohodak po članu kućanstva prelazi 2.328,20 kn, kućanstvo ne ostvaruje pravo na doplatak za djecu.

U srijedu će na sjednici Odbora za obitelj, mlade i sport zastupnici raspravljati o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama zakona o doplatku za djecu. Riječ je o izmjenama koje predlaže Klub zastupnika SDP-a i predlaže se povećanje iznosa doplatka za djecu.

“U okolnostima u kojima brojni roditelji ostaju bez zaposlenja i prihodi obitelji naglo padaju, država mora preuzeti svoj dio odgovornosti za suzbijanje prijetećeg povećanja stope dječjeg siromaštva, koja je i prije koronakrize, bila visoka.”, navodi se u prijedlogu.

Izmjenama se predlaže povećanje proračunske osnovice po djetetu za 50%, što bi iznosilo: 449,01 kn za dijete iz prve skupine, umjesto dosadašnjih 299,34 kn; 374,17 kn, za dijete iz druge skupine, umjesto dosadašnjih 249,45 kn, dok bi u trećoj skupini doplatak iznosio 299,34 kn po djetetu, umjesto dosadašnjih 199,56 kn.

“To je nužan minimum kojim država mora intervenirati kao pomoć socijalnom standardu obitelji u riziku od siromaštva i kao trajnu mjeru za suzbijanje dječjeg siromaštva, jer, podsjećamo, ova Vlada je širila broj korisnika doplatka za djecu 2018., ali su iznosi ostali izrazito mali.”, stoji u prijedlogu.

Donošenje ovoga zakona predlaže se po hitnom postupku zbog potrebe što žurnijeg povećanja doplatka za djecu, kao odgovor na ublažavanje posljedica krize po standard obitelji s djecom. Za provođenje ovoga zakona potrebno je na godišnjoj razini osigurati dodatna sredstva iz Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 860 milijuna kuna.

Vlada dala negativno mišljenje

Vlada Republike Hrvatske u svom mišljenju predložila je Hrvatskome saboru da “ne prihvati Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doplatku za djecu”.

U obrazloženju je navedeno kako “potrebna sredstva za provedbu ovoga zakona nisu osigurana u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2021. godinu niti u projekcijama za 2022. i 2023. godinu, ne podržava se donošenje predloženog zakona”.

“Slijedom svega navedenoga, a uzimajući u obzir i aktualnu epidemiološku situaciju i značajno neplanirano opterećen državi proračun, Vlada Republike Hrvatske predlaže Hrvatskome saboru da ne prihvati predmetni Prijedlog zakona..”, stoji u mišljenju Vlade.

Plenković koji se hvali izdvajanjima za demografiju, odbija povećanje doplatka

Plenković se u nekoliko navrata hvalio izdvajanjima za demografske mjere.

“Uvjereni smo da će naši napori u preokretanju demografskih trendova donijeti rezultate i kako će u budućnosti nastupiti pozitivni demografski trendovi”, poručio je Plenković 2019. godine.

Najavio je još ambicioznije demografske mjere i strategije – najmanje deset dana plaćenog dopusta za očeve, a roditeljima omogućen i rad od kuće. I u svom je programu za stranačke izbore 2020. istaknuo zalaganje za “obiteljske vrijednosti i demografsku revitalizaciju”.

“Baštineći demokršćanski svjetonazor, zalažemo se za HDZ koji njeguje obiteljske vrijednosti u društvu, kroz poduzimanje mjera za jačanje obitelji. Jedino zadovoljne obitelji pridonijet će izgradnji prosperitetnijeg i demografski vitalnijeg društva”, navedeno je na stranici andrejplenkovic.com.

“Mnogo smo toga poduzeli i proveli smo niz demografskih mjera kako bismo zaustavili negativne trendove. Prva smo vlada koja je jednom ministarstvu povjerila rješavanje demografskih izazova i koja je osnovala posebno međuresorno Vijeće za demografsku revitalizaciju, a u završnoj je fazi Strategija demografske revitalizacije Hrvatske. Uspjeli smo i na europskoj razini kao najnovija članica EU-a nametnuti temu demografske obnove… no zahvaljujući inicijativi hrvatske Vlade demografija je danas u fokusu europskih politika.”, pohvalio se Plenković.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Ivana Grbeša/Foto: Fah/GettyImages (Fotomontaža: Narod.hr)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.