Sukob oko NSATU misije: Milanović odbija suglasnost, Anušić iznosi argumente na sjednici Odbora za obranu

21.10.2024. 13:50:00

Saborski Odbor za obranu danas nastavlja sjednicu na temu slanja Oružanih snaga Republike Hrvatske u međunarodne misije, s posebnim fokusom na kontroverznu misiju NATO-a, NSATU, za koju predsjednik Zoran Milanović nije dao suglasnost. Očekuje se dolazak ministra obrane Ivana Anušića, koji će predstaviti argumente u prilog misiji, nakon što je prošlotjednu sjednicu napustio zajedno s vladajućima zbog izostanka načelnika Glavnog stožera, Tihomira Kundida, kojem je Milanović zabranio prisustvovanje.

Predsjednik Milanović snažno se protivi sudjelovanju Hrvatske u NSATU misiji, tvrdeći da bi to uvuklo zemlju u rat kroz NATO. HDZ je osudio ovaj stav, smatrajući ga štetnim za vanjskopolitički ugled Hrvatske, te poziva oporbu da glasuje u skladu s nacionalnim interesima.

Ovaj tjedan Hrvatski sabor će raspravljati o slanju do pet časnika u njemački Wiesbaden, u NATO-ovu misiju sigurnosne pomoći i obuke Ukrajini (NSATU). Odluka će se donijeti u petak, za što je potrebna dvotrećinska većina, odnosno 101 glas zastupnika.

Izvor: Večernji.hr

Izvor: Večernji list/Foto:video screenshot/HRT

Izvorni autor: PDN/Večernji.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.