SUMNJAJU NA IZDAJU: Ukrajinci uhitili zamjenika direktora nuklearke u Černobilu

19.05.2022. 19:04:00

Državni istražni ured Ukrajine (DBR) objavio je na svojim stranicama da radi na razotkrivanju izdajnika koji su stali na stranu neprijatelja i pomagali okupatorima.

– Tako su u ožujku 2022. službenici DBR-a zajedno sa SBU-om priveli zamjenika generalnog direktora nuklearne elektrane u Černobilu, koji je napustio mjesto službe po izvanrednom stanju i sakrio se u Zakarpatskoj regiji – naveli su.

– Pobjegao je iz postaje i nije pružio fizičku zaštitu objekta, što je izravno spadalo u njegove funkcionalne obveze. Službenici DBR-a istražuju moguću umiješanost dužnosnika u provođenje subverzivnih aktivnosti protiv Ukrajine. Konkretno, moraju utvrditi je li pomagao ruskoj vojsci u zauzimanju Černobila krajem veljače – dodaje se.

U njegovom domu i u upravnim prostorijama nuklearne elektrane Černobil izvršeni su pretresi te oduzeti dokumenti. Također, istražitelji su ispitali svjedoke.

Brojni ratni zločini

U Kijevskoj regiji od početka ruske invazije pronađeno je 1.288 tijela civila, rekao je Andriy Nyebytov, šef policije regije Kijev.

– Većina ih je upucana automatskim oružjem – dodao je, rekavši da policija nastavlja pronalaziti nove ukope ubijenih civila u regiji, prenosi BBC.

Organizacija Human Rights Watch objavila je da je dokumentirala dodatne slučajeve “očiglednih ratnih zločina” koje su počinile ruske postrojbe u dvije ukrajinske oblasti.

Human Rights Watch (HRW) je u izvješću naveo da su ruske snage koje su kontrolirale veći dio kijevske i černjihivske oblasti od kraja veljače do ožujka odgovorne za egzekucije civila, mučenja i druge teške oblike zlostavljanja. Izvješće ukazuje na 22 slučaja pogubljenja po kratkom postupku, devet drugih nezakonitih ubojstava, šest slučajeva nestanka i sedam mučenja. Dvadeset i jedan civil ispričao je HRW-u o nezakonitom zatočenju u neljudskim i ponižavajućim uvjetima, navodi se u izvješću.

Rusija je više puta odbacila odgovornost za ratne zločine te optužuje Ukrajinu kako je inscenirala zločine. Upitan općenitije o optužbama da su ruske snage počinile zločine u Ukrajini, Peskov je odgovorio Reutersu: “Smatramo nečuvenim i neprihvatljivim razbacivanje takvim izrazima.” “Mnogi slučajevi o kojima Ukrajina govori očito su lažni, a oni najnevjerojatniji su montirani, što su uvjerljivo dokazali naši stručnjaci”, rekao je.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:hr.pro-nails.ru

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.