SUOZNHB: U mandatu ministra Tome Medveda i Stjepana Sučića ispravljene brojne nepravde obiteljima nestalih

18.02.2021. 17:56:00

U zajedničkoj borbi za istinu i pravo na dostojanstven ispraćaj svojih najmilijih, makar i 30 godina nakon njihovog nestanka, obitelji  nestalih hrvatskih branitelja u proteklih pet godina, uživajući potpuno povjerenje i potporu ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda izborile su se za pravo na grobno mjesto, za obavezu države na pronalazak nestalih i nakon što umru članovi njihovih obitelji, za pravo na potpunu informiranost i uključenost u proces potrage za nestalima i za podršku obiteljima u svim segmentima vezanim uz posljedice gubitka članova obitelji, ratnih stradanja i potrage za istinom i pravdom. Za pravo nestalih osoba na grobno mjesto, njihov pronalazak i vraćanje identiteta, zajedno sa nama su se borili i civilni stradalnici Domovinskog rata, kao i za prava civilnih žrtva i djece poginule u Domovinskom ratu .

Zakonom o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, Zakonom o osobama nestalim u Domovinskom ratu te izmjenama Zakona o državljanstvu posljednjih godina ispravljene su mnoge nepravde, iako za neke obitelji, nažalost prekasno.

Prekasno je i za neke obitelji koje nisu dočekale Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata unatoč razumijevanju, podršci i trudu ministra Tome Medveda da se taj zakon donese.

Konačno su obitelji stekle povjerenje u institucije, prihvaćene su kao partneri i pokretači procesa, a ne kao teret kojeg se treba riješiti kroz nekoliko utješnih riječi, lažnih obećanja i uvjeravanja kako ne trebaju znati što se i kako radi jer time ugrožavaju proces. Konačno su ljudi koji rade na potrazi za nestalim osobama postali dostupni 24 sata svima.

Vlada Republike Hrvatske napokon je pitanje sudbina osoba nestalih u Domovinskom ratu postavila u primaran fokus – gdje mu je i mjesto. 

Premda je puno posla još pred nama, nitko ne može osporiti rad Ministarstva hrvatskih branitelja i drugih resora uključenih u proces i stvarnu podršku Vlade svim naporima na pronalasku nestalih osoba.

Ovim današnjim priopćenjem želimo izraziti podršku ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu i angažmanu Stjepana Sučića u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Imamo razumijevanja za svakoga, i za one koji vide samo površinske segmente navodnih „afera“, i za one koji iz dana u dan čekaju  senzacionalističke naslove. I zato što imamo razumijevanja za sve, tražimo razumijevanje za nas, nas koji 30 godina iz dana u dan čekamo vijest o našim  najmilijima, priznanje prava na cvijet i svijeću za poginulo dijete, majku, oca.

Stjepan Sučić proteklih nekoliko godina života posvetio je našim najmilijima, a i ranije pitanju sudbine svojih nestalih roditelja. Naš je ravnopravan sugovornik bio u svako doba dana i noći, bez obzira na njegove funkcije. Želimo da naša država bude država koja cijeni znanje, rad, iskustvo i posvećenost. Vjerujemo kako to svi žele i smatramo da bi bilo neprofesionalno čovjeka koji pitanje sudbina nestalih živi maknuti iz ovog kompleksnog procesa.

Apeliramo na čitavu hrvatsku javnost da shvati kompleksnost naših priča, da se razumije da u problemima koje mi imamo nema mjesta dnevnopolitičkim prepucavanjima, niti senzacionalističkim naslovima. 

Dok su naše obitelji godinama javno govorile i borile se za istinu, kažnjavanje zločina, protiv devastiranja vrijednosti utkanih u temelje Domovine, neki su gradili živote, karijere, i nigdje ih nije bilo na vidiku, nisu ih zanimali ni nestali, ni živi. Odjednom su se sjetili nacionalnih interesa, nestalih, mrtvih, živih, progovorili su u ime obitelji, a da mi to od njih nismo ni tražili. Dobro znaju da nema državne institucije ni vlasti kojima bi obitelji šutjele, pa bio to i Tomo Medved, ministar uz kojeg stojimo otvoreno, ili Stjepan Sučić, čiji rad na potrazi istine o nestalima nitko ne može osporiti.

Zadnjih 30 godina, dok su se neki, danas glasni, pokoravali raznim vlastima, mi smo govorili. I zato i danas imamo pravo izreći svoj stav. Mi ne živimo na pričama o domoljublju, mi se ne bavimo politikom, mi se samo želimo prestati buditi svako jutro s istim pitanjem – gdje su naši najmiliji. A mi smo se kroz sve do sada proživljeno i preživljeno osvjedočili  koliko to žele i Stjepan Sučić i Tomo Medved kao i koliko truda ulažu da nam se te želje ostvare.

 

U Zagrebu, 18.veljače 2021.

 

Priopćenje potpisuju:

Ljiljana Alvir ,  Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja

Manda Patko, udruga „Vukovarske majke“

Jasna Jug, udruga „Hrvatski feniks“ Zagreb

Spomenka Kušić, udruga „ Hrvatska majka“ Vinkovci

Ilija Lovrić, Udruga obitelji nestalih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Osječko-baranjske županije

Dalibor Đurđek, udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Varaždinske županije

Slavica Marinović, Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata

Izvorni autor: Ljiljana Alvir / predsjednica SUOZNHB

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.