SUPERSPORT HNL Hajduku derbi protiv Osijeka, a o kontroverznom penalu za 'Bile' još će se pričati

06.11.2022. 09:44:00

U derbi utakmici 16. kola SuperSport HNL-a nogometaši Hajduka su na Poljudu svladali Osijek 3:1 te su ovog suparnika pobijedili nakon čak dvije godine i dva mjeseca

Emir Sahiti je doveo Splićane u vodstvo u 10. minuti, ali se Osijek vratio u igru golom u nadoknadi prvog poluvremena kada je volej u domaću mrežu smjestio Marin Leovac. U nastavku su Hajduk do pobjede vodili Marko Livaja koji je u 69. zabio iz jedanaesterca te Jan Mlakar koji je u 79. dao gol za konačnih 3:1. Ciparska trojka sudila je ovaj derbi na Poljudu.

Uz dvije utakmice više Hajduk se vodećem Dinamu približio na bod zaostatka, dok je od trećeg Osijeka pobjegao na sedam bodova. Vrijedi naglasiti da je u posljednjih osam međusobnih prvenstvenih utakmica Osijek dobio četiri puta, dok su četiri utakmice završile bez pobjednika.

Hajduk je odlučno otvorio utakmicu te je od prve minute nasrnuo prema suparničkim vratima. Nizale su se lijepe akcije i opasne situacije u osječkom šesnaestercu, a Splićani nisu dugo čekali na vodstvo.

Nakon pokušaja Grgića i Krovinovića u 10. minuti je Hajduk poveo. Sjajno se sa suparničkim igračima poigravao Livaja te je asistirao Sahitiju koji odlično pogađa za 1:0. Još je jedno vrijeme trajala dominacija Hajduka nakon čega su do daha došli i gosti.

U 25. minuti je odličnu šansu za 1:1 imao nekadašnji igrač Hajduka, a sada osječki adut Mijo Caktaš, ali je glavom bio neprecizan. No, gosti su bili sve konkretniji u svojoj igri te su izjednačili na samom kraju prvog poluvremena. Prvo je domaći vratar Sentić spašavao na golmanskoj liniji izjednačenje nakon udarca Jugovića, ali je u prvoj minuti nadoknade ostao nemoćan. Lopta je došla na 15 metara i do Leovca koji je žestoko potegnuo volej i pogodio za 1:1.

Od dolaska u Osijek Leovac je postigao dva prvenstvena pogotka i to oba Hajduku.

Nakon energičnog i sadržajnog ritma u prvom poluvremenu, derbi je u većem dijelu nastavka bio slabiji. Jedina prava šansa bila je ona u 54. minuti kada su opet kombinirali Livaja i Sahiti, ali ovaj potonji nije zabio drugi gol na susretu.

No, Hajduk je poveo u 69. minuti kada je dosuđen penal nakon što je Barišić igrao rukom u svom šesnaestercu. Livaja je s bijele točke, 'panenkom', vratio Hajduk u vodstvo.

 

Drugi gol je prilično oslobodio Splićane koji su nakon toga zavladali terenom. Nizali su prilike, a povećanje vodstva dogodilo se u 79. minuti kada je nakon visokog skoka Mlakar glavom zabio za potvrdu splitske pobjede.

 

U prvom subotnjem ogledu igrači Slaven Belupa i Lokomotive su u Koprivnici odigrali 0:0, s tim da domaći sastav nije iskoristio  igrača više od 67. minute. Oba su sastava s ovim bodom ostala na istim pozicijama na ljestvici, Slaven Belupo je četvrti i sada ima 25 bodova, dok je Lokomotiva sedma i ima deset bodova manje od subotnjeg suparnika.

U nedjelju će igrati Varaždin i Rijeka od 15 sati, dok se u posljednjoj utakmici kola sastaju Dinamo i Šibenik od 17.10 sati.

 
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: SofaScore

Standings provided by Sofascore

Izvor: tportal.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: Danijel Starešinčić / Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.